Počasí komplikuje dopravu, na silnicích je nutná opatrnost

Na většině České republiky může dnes vydatně sněžit. Nejdříve na horách, odpoledne i v nižších polohách. Sněžení má ustat hodinu před půlnocí, až do zítřejšího poledne se ale mohou v horských oblastech tvořit zrádné sněhové jazyky. Problémy jsou kvůli sněžení na silnicích v severních Čechách, na Vysočině i na Šumavě. Pro kamiony je uzavřený hraniční přechod v Harrachově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozbředlý sníh, nárazový vítr a na mnoha místech se tvořící ledovka komplikovaly dopravu na Vysočině

Rozbředlý sníh, nárazový vítr a na mnoha místech se tvořící ledovka komplikovaly dopravu na Vysočině | Zdroj: ČTK

Silnice na severu Čech jsou sjízdné s maximální opatrností. Hlavní tahy z Chomutova na Karlovy Vary nebo dálnice D8 z Ústí nad Labem na Drážďany jsou pokryté dalším sněhem.

Pozor na nový nebo rozbředlý sníh si musí dát řidiči i na ostatních silnicích v Ústeckém kraji. Řidiči, kteří už přezuli své auto na letní pneumatiky, by si dnes měli svou jízdu rozmyslet.

S opatrností jsou sjízdné všechny silnice v Libereckém kraji. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, mokré jsou i silnice nižších tříd.

Kvůli sněžení je ale pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavřen 18kilometrový úsek od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově.

Sníh na Vysočině | Foto: Michal Malý

Také na Vysočině napadlo několik centimetrů sněhu a dál chumelí. Řidiči by proto měli jezdit velmi opatrně. Na hlavním tahu mezi Žďárem a Novým Městem na Moravě leží uježděný a rozježděný sníh.

Problémy jsou i v kopcích, na volných prostranstvích se zase tvoří sněhové jazyky.

Sněžení zhoršuje sjízdnost i v Plzeňském kraji. V nejvyšších polohách Šumavy napadlo kolem deseti centimetrů sněhu, sníh se drží zhruba od nadmořské výšky 500 metrů.

Silničáři drží všechny silnice sjízdné, ale řidiči by měli věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Na Šumavě v místech, kde se silnice nesolí, leží ujetá vrstva sněhu krytá drtí, jinde jsou po solení silnice mokré, místy s rozježděným sněhem.

Také v Olomouckém kraji v noci opět místy sněžilo, silnice jsou dnes ráno většinou holé a mokré. Pouze na některých vozovkách ve vyšších polohách jsou zbytky rozbředlého sněhu.

Mokrý sníh nebo sněhová břečka leží na vedlejších silnicích v Karlovarském kraji. Hlavní tahy jsou většinou sjízdné, pozor by si ale měli řidiči dát na silnici do Plzně nebo směrem na Chomutov, kde měly problémy kamiony v kopcích, vyplývá z údajů krajských silničářů.

Husté sněžení komplikovalo dopravu i na jihu Čech, zejména na hraničním přechodu Strážný. Kvůli problémům hlavně na německé straně tam stála kolona kamionů, v současné době je už provoz stabilizovaný.

Ráno silničáři vyjeli se sypači také na Kvildu, kde hustě sněží a na silnici leží patnáct centimetrů sněhu.

Jan Bachorík, Šárka Škapiková, Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme