Proč je v lékárnách tolik léků? A jak se v nich vyznat?

25. listopad 2015

Farmaceutické firmy pohledem emeritního děkana Farmaceutické fakulty v Hradci Králové prof. Alexandra Hrabálka

Jaký je profil absolventa Farmaceutické fakulty? A co všechno potřebuje znát? „Musí znát všechno o léčivech – znát jejich původ, chemii, vedlejší účinky, interakce i vědět, jakým způsobem pacientovi léky podat,“ vysvětluje Alexandr Hrabálek. Nabyté znalosti by pak měli využít k tomu, aby lidem vysvětlili, jak mají léky správně užívat, co od nich můžou očekávat a co naopak ne.

Už na škole se ale studenti mohou věnovat i výzkumu. Prof. Hrabálek vede v Hradci Králové svou vlastní výzkumnou skupinu, která se věnuje třem oblastem: záležitostem spojeným s průnikem léčiv kůží, dále antituberotiky a pak kardioprotektivními látkami.

Poslední jmenované jsou látky chránící srdce před negativními účinky určitých léků. „Existuje skupina antibiotik, která se používají jako cytostatika a ta mají jako vedlejší účinek kardiotoxicitu, tedy velmi neblaze působí na srdce. U nás se vyvíjejí látky, které by tomuhle působení mohly zabránit,“ přibližuje prof. Alexandr Hrabálek, host Studia Leonardo 25. listopadu, děkan Farmaceutické fakulty v Hradci Králové a držitel Stříbrné medaile UK obdržené za významný rozvoj této instituce.

autoři: Terezie Jirásková , Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio