Proč kočky žerou trávu?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Mezi odborníky neexistuje shoda na jednom důvodu, proč kočky žerou trávu. Různí odborníci kladou důraz na různá vysvětlení. A někteří zase tvrdí, že nejsou důkazy pro žádné z nich.

Jako nejčastější důvod se udává možnost vyzvracet nestravitelné prvky. Venkovní kočky často sežerou kosti nebo peří drobných živočichů. Všechny kočky spolykají větší množství vlastních chlupů, když se čistí olizováním. Tyto chlupy se jim shromažďují v žaludku v klcích, které nemohou projít střevy.

Protože také tráva je pro kočky nestravitelná, velmi často ji velmi rychle vyzvracejí zpátky a při tom vydáví také další nestravitelné části ze svého žaludku, čímž ho pročistí a uleví se jim. Tendence jíst trávu by tedy mohla být jejich instinktivní cestou k lepšímu zažívání.

Čtěte také

Jiná teorie naopak říká, že vláknina obsažená v trávě působí jako projímadlo a pomáhá strávit i hůře stravitelné prvky. Další odborníci soudí, že tráva obsahuje prospěšné vitamíny a živiny, a někteří myslí, že kočky jedí trávu prostě proto, že příjemně křoupe a sladce chutná.

Kočka
autor: ČRo
Spustit audio