Proč se očním chirurgům říká mikromodeláři?

26. leden 2016

Jak vývoj technologií zdokonaluje operace očí? Jakým pomocníkem je laser a hrají chirurgovy ruce vedle něj stále důležitou roli? Nejen to prozradil oční chirurg Jan Dvořák, vedoucí Sítnicového centra na Oční klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Opravovat lze ledacos, a zdánlivě jednoduchý orgán jako oko poskytuje mnoho složitých příležitostí k chirurgickým zákrokům,“ připomněl ve Studiu Leonardo lékař.

Celý obor ale zásadně spoléhá na moderní techniku, nejen laser a ultrazvuk. „Důležitou a limitní věcí je skutečně technické vybavení, které je velmi nákladné.“

„Jsme obor, kde technika a technické možnosti jsou velice nutné. Neobejdeme se bez toho, abychom za zády neměli nějakou chytrou a šikovnou mašinku.“

I když očním specialistům technika pomáhá, ruce chirurga jsou nenahraditelné, dodal Dvořák.

„To, co jsme si před 20 lety ani nedovedli představit, dnes běžně děláme. Rutinně řešíme stavy, které byly před desítkami let neřešitelné, a končily ztrátou zraku nebo oka.“

Proč jsou oční chirurgové nazýváni mikromodeláři? „V některých moderních operačních postupech operujeme skrze porty, takové trubičky, které vpichujeme do oční stěny,“ vysvětlil lékař.

„Ty nemají průměr ani půl milimetru. Tudy vsouváme do oka nástroje, světelné zdroje a tudy operujeme. A když si představíte pinzetu nebo nůžky, které mají v průměru čtyři desetiny milimetru, tak proto ti mikromodeláři,“ objasnil Dvořák.

Čtěte také

Rozvoj mikrochirurgie je otázkou druhé poloviny 20. století. „Tehdy se začalo operovat pod mikroskopy, ale není dávno doba, kdy se operovalo ještě v lupových brýlích,“ upozornil na obrovský pokrok v oboru expert.

Zlomem bylo první použití laseru. „V 60. letech byl v Československu sestrojen první rubínový laser, který byl několik let poté poprvé použit k operaci sítnice. Rutinní používání laseru je otázkou až posledních desetiletí.“

Jak si stojí česká oční chirurgie ve srovnání s tou světovou? Zaostáváme v dovednostech lékařů nebo ve vybavení?

„Můžeme skromně připustit, že za světem nezaostáváme. Srovnáme-li operační sál u nás a ve Velké Británii, nemáme se za co stydět,“ chválil současnost českého očního lékařství Jan Dvořák.

Hostem Renaty Kropáčkové v úterním Studiu Leonardo byl oční chirurg Jan Dvořák. Připravila Martina Vacková.

autoři: mva , rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.