Proč se špatně léčí rozbité koleno

18. červenec 2016

Nová studie dánských a amerických vědců uveřejněná v renomovaném časopise Science vysvětluje, proč se rozbité koleno léčí hůř než zlomená noha.

Během života se nám neobnovuje kolenní chrupavka, respektive kolagen, který ji činí pevnou. Chrupavka nedorůstá, a když přestane sloužit, je třeba transplantovat umělou náhradu.

Vědci to zjistili pomocí netradiční metody: Měřili množství uhlíku izotopu 14 v koleni. Obsah této radioaktivní látky v kolenním kolagenu přibližně odpovídá její hladině v ovzduší.

Zdravému člověku nelze vzít kus chrupavky, proto byli pro pokus vybráni pacienti, kterým lékaři operovali koleno. V době jaderných pokusů v 50. letech jim bylo mezi 8 až 13 lety.

Šlo o to zjistit, zda se obsah uhlíku izotopu 14 (C14) v koleni pacientů začal měnit po roce 1963, kdy byly jaderné testy zakázány.

„I po půl půlstoletí měli hladinu uhlíku stejnou,“ vysvětluje Ivan Hirsch z Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Některé tkáně našeho těla se podle něj obnovují neuvěřitelně rychle, jiné velice pomalu. Málo se obnovují nervové a svalové buňky. Naopak střevní sliznice se zregenerují během jediného dne.

Zatímco ale implantáty svalové tkáně se už v laboratořích vyvíjejí, tkáňové náhrady kloubů se zatím vyrobit nedaří.

autor: mam
Spustit audio