Procesor “Knights Landing” přinese schopnosti superpočítačů na pracovní stůl

30. listopad 2015

Začátkem roku 2016 připravuje Firma Intel uvést na širší trh svůj zatím nejvýkonnější procesor. Půjde o (ko)procesor vývojové řady Xeon Phi, který má 72 výpočetních jader a přezdívku “Knights Landing”, podle přístavního města z televizního seriálu “Hra o trůny”.

Tento výrobek bude k dispozici pro dvojí použití, jako hlavní procesor i jako pomocný koprocesor. K výrobě budou použity nové jemné mikrotechnologie s rozlišením součástek 14 nanometrů. Součástí čipu jsou tranzistory typu 3D Tri-Gate. Bude mít k dispozici přímo na čipu integrovanou paměť RAM o velikosti 8-16 GB (5x rychlejší než DDR4 RAM a 5x energeticky úspornější než paměti GDDR5) a bude podporovat vnější paměť DDR4 RAM o adresovacím prostoru až 384 GB. Procesor poběží na frekvenci 1.3 GHz.

Tento procesor, který patří ke druhé generaci procesorů Xeon Phi, již dostali k vyzkoušení někteří významní výrobci superpočítačů, jako je např. firma Cray. Nicméně není vyloučeno, že se Knights Landing nakonec dostane i na pracovní stoly náročných domácích zákazníků či firem, ve formě velmi výkonných pracovních stanic či firemních serverů. Jeho výkon, počítaný v rámci operací s pohyblivou desetinnou čárkou, činí přes 8 teraFLOPS, pokud jde o jednoduchou přesnost a kolem 3 teraFLOPS, pokud jsou prováděny výpočty s dvojitou přesností. Tento výkon je v zásadě na úrovni výkonu některých současných grafických karet, které jsou využívány jako urychlující koprocesory v superpočítačích. Pro vzájemnou spolupráci a komunikaci více procesorů tohoto typu bude sloužit originální systém vzájemného propojení (interconnect) nazvaný Omni-Path. Každé z 72 výpočetních jader (odvozených z procesorů řady Atom) je schopno paralelně realizovat 4 výpočetní vlákna (Hyper-Threading). Procesor Knights Landing je obecně navržen pro praxi paralelního programování a zpracování dat.

Systémy na bázi tohoto procesoru bude během roku 2016 prodávat více než 50 distributorů. Samotná firma Intel bude pro omezenou klientelu dodávat odpovídající pracovní stanice vlastní výroby, se speciálním operačním systémem a odpovídajícími programovacími nástroji. Jejich aplikačním využitím budou např. profesionální grafika, editace filmů nebo inženýrské výpočty. Tyto pracovní stanice budou také využívat vědci a programátoři k vývoji a testování svých aplikací, dokud nebudou mít k dispozici skutečné (sálové) superpočítače na stejné či podobné procesorové platformě. Většině zákazníků zatím tato paralelní pracovní stanice sice nebude dostupná, ale s procesorem stejného typu se možná někde setkají ve formě grafického či jiného pomocného koprocesoru.

Zdroje: PC World, ExtremeTech, TechSpot, TweakTown, HotHardware, AnandTech

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.