Procházka lednovou oblohou: V záři Večernice

26. prosinec 2016

Pod temnou oblohou, na níž zvečera září planeta Venuše, si také povězme, co nejzajímavějšího nás na obloze čeká během celého kalendářního roku.

Ze dvou zatmění Slunce a dvou zatmění Měsíce uvidíme u nás v roce 2017 jen ta měsíční – v únoru polostínové a v srpnu částečné. Z planet bude mít Merkur nejlepší viditelnost na přelomu března a dubna a pak v září, Venuše teď začátkem roku svítí jako Večernice a v druhé polovině léta zazáří jako Jitřenka. Mars má dost nepříznivý rok, Jupiter uvidíme nejlépe v březnu a dubnu, Saturn v červnu – jeho prstence jsou k nám natočené naplno. Uran je na hranici viditelnosti okem – nejlépe v říjnu; podobně pak Neptun, který ovšem uvidíme pouze v triedru.

Pokud jde o komety, letošek je ve znamení návratu známých krátkoperiodických komet. U dvou připojují astronomové k tomuto návratu dokonce přívlastek „extrémně příznivý“. V únoru se projde oblohou kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková a v dubnu kometa 41/P Tuttle-Giacobini-Kresák. Možná nás překvapí i jiné vlasatice. Na úkazy ale bude rok 2017 chudý. V dubnu potěší zákryt hvězdy Aldebaran Měsícem, pěkná budou i některá seskupení Měsíce a planet. Z hlediska meteorických rojů bude příznivější až druhá polovina roku.

Obloha je teď i po prosincovém slunovratu stále tmavá, i když se noci pozvolna krátí. Leden jim postupně ubere jednu hodinu. Jižní straně oblohy vévodí souhvězdí Orion vlevo nahoře s červeným veleobrem Betelgeuze, vpravo dole s modrobílým Rigelem. Prodloužený Orionův pás nás vpravo dovede k oranžově zbarvenému Aldebaranu v Býku a dále až k Plejádám, tedy hvězdokupě M45, k souhvězdí Persea po boku s Vozkou a jasnou Capellou. Opačným směrem vlevo dojdeme k nejjasnější hvězdě oblohy Síriovi ve Velkém psu. Vlevo nad Orionem svítí Blíženci a na jejich rozhraní krásná otevřená hvězdokupa M35. Vynikne zvláště v triedru.

Hvězdokupa Plejády

Planety uvidíme v lednu všechny: Merkur v polovině měsíce ráno nízko nad jihovýchodem, Venuši večer vysoko nad jihozápadem, stejně jako Mars. Jupiter je vidět v druhé polovině noci a Saturn koncem ledna ráno nad jihovýchodním obzorem; Uran pak v první polovině noci a Neptun večer nad jihozápadním obzorem.

A ještě měsíční fáze. 5. ledna první čtvrť, 12. ledna úplněk, 19. ledna poslední čtvrť a 28. ledna bude Měsíc v novu. Pěknou podívanou a úspěšný start do nového roku!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio