Procházka srpnovou oblohou: Měsíční zatmění a padající hvězdy

29. červenec 2017

Noční nebe budou v srpnu brázdit tradiční Perseidy. Bonusovým zážitkem pak bude letos částečné zatmění Měsíce.

Na letní hvězdnou oblohu je úchvatná podívaná. Šance, že ji uvidíme v plné kráse, se zvyšuje, jsme-li v otevřené krajině, kde neruší světelné zdroje. Výpravu do vesmíru podpoří i běžný triedr a mapka hvězdné oblohy.

Mléčná dráha se teď rozprostírá přes celou oblohu a prochází nadhlavníkem. Střed naší galaxie vidíme nad jižním obzorem, promítá se do souhvězdí Střelce. Běžný triedr nám tam ukáže hustší oblasti s mlhovinami a různá seskupení hvězd. Po setmění vysoko na obloze roztáhne křídla souhvězdí Labutě. Jeho hvězda Deneb spolu s Altairem v Orlu a modrobíle svítící Vegou v Lyře kreslí známý letní trojúhelník. Jiný obrazec – čtyřúhelník – rýsují hvězdy Herkula. Mezi nimi najdeme mlhavý obláček nejznámější kulové hvězdokupy M13 a nad horní spojnicí čtyřúhelníku jinou snadno rozpoznatelnou hvězdokupu M92. Jižně na okraji Mléčné dráhy je Štír s červeným veleobrem Antarem, na severozápadě nikdy nezapadající Velký vůz, napravo pak Cefeus s Kasiopejou, jejíž dvojité W se také nedá přehlédnout.

Ze sedmičky planet chybí v srpnu Merkur a Mars, zatím se ztrácejí v záři Slunce. Venuše bude vidět ráno vysoko nad východním obzorem, Jupiter naopak večer nízko nad západem. Saturn najdete v první polovině noci na hranici souhvězdí Hadonoše a Střelce. Uran svítí po většinu noci, Neptun po celou noc – na ty však už musíme použít dalekohled.

Záznam nejvyšší aktivity Perseid v roce 2004

V pondělí 7. srpna si můžeme vychutnat částečné zatmění Měsíce, které uvidíme nad obzorem až při jeho východu ve 20:23 SELČ. To už bude zatmění těsně za svou polovinou. Konec částečného zatmění pak nastane ve 21:18 hod. V největší fázi dosáhne zatmění hodnoty přibližně čtvrtiny měsíčního průměru.

Perseidy – proslulý meteorický roj, kdysi lidově zvaný Slzy svatého Vavřince, zkrášlí letní oblohu v sobotu 12. srpna. Maximum nastane kolem 23. hodiny, napočítat bychom mohli v průměru kolem 150 meteorů, klasifikovaných jako „velmi rychlé“. Jejich zdrojem jsou úlomky rozpadlé Swift-Tuttleovy komety, se kterými se Země každoročně potkává na své nebeské pouti. Úkaz bude trochu rušit svým svitem Měsíc, který bude asi pět dní po úplňku.

Na závěr ještě měsíční fáze: 7. srpna úplněk, 15. srpna poslední čtvrť, 21. srpna bude Měsíc v novu a 29. srpna v první čtvrti. Přejeme pěknou a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio