Procházka únorovou oblohou: Hvězdokupa Jesličky

2. únor 2013

Jesličky se skrývají v Raku. Únorové obloze však především dominuje zimní souhvězdí Orion – dobrý výchozí bod pro orientaci.

Prodloužením jeho středového pásu doprava najdeme hvězdu Aldebaran v souhvězdí Býka. Vlevo nahoře jsou Blíženci s Castorem a Polluxem, které jsou v tomto čase, podobně jako nevýrazné souhvězdí Raka, téměř nad naší hlavou, v blízkosti ekliptiky. Jižně od Blíženců září tzv. zimní trojúhelník – s vrcholy, které tvoří nejjasnější hvězda oblohy vůbec – Sírius ve Velkém psu, dále Betelgeuze v Orionu a Prokyon v Malém psu. Vysoko nad hlavou září Capella v souhvězdí Vozky. Na východní obloze vystupuje Lev a severovýchodu dominuje seskupení Velkého vozu.
Z objektů vzdáleného vesmíru si povšimněme Jesliček, což je lidový název pro otevřenou hvězdokupu M44 promítající se v obrazci souhvězdí Raka. Latinský název Praesepe znamená „žlab“ nebo chcete-li krmítko pro zvířata. Pouhým okem ji vidíme jako mlhavý obláček, už malý dalekohled odhalí desítky hvězd, celkem jich je v této kupě asi 580, mezi nimi několik rudých obrů i mnoho bílých trpaslíků. Od Země dělí Jesličky jen 500 až 600 světelných let.

V únoru nás planety moc nepotěší – tři z nich, Venuše, Mars a Neptun jsou nepozorovatelné. Blíží se konjunkci se Sluncem, např. Venuši uvidíme koncem května jako Večernici, Mars dokonce až v polovině července. Merkur spatříme v únoru uprostřed února večer nad západním obzorem. Jupiter svítí v první polovině noci v souhvězdí Býka a jeho viditelnost se postupně zhoršuje, na rozdíl od Saturnu, kterého najdeme v druhé polovině noci na rozhraní Panny a Vah. Jeho prstence jsou viditelné shora a dál se otevírají. Uran je večer nad západním obzorem v souhvězdí Ryb.
Z úkazů zaujme 3. února konjunkce Měsíce se Saturnem, přiblížení uvidíme ráno na jihovýchodě; podobně pak i Měsíc s Jupiterem 18. února. Také tato konjunkce nastává za bílého dne, ale obě tělesa spatříme u sebe večer. Podívanou zpestří i blízkost Aldebaranu a Plejád v souhvězdí Býka, planetky Vesta a trpasličí planety Ceres.
A ještě informace pro ty, kteří sledují i měsíční fáze. 3. února je Měsíc v poslední čtvrti, 10. února je v novu, tudíž nepozorovatelný, 17. února v první čtvrti a 25. února večer o půl desáté v úplňku.

Saturn s prstenci a polární září

Vysíláno v Planetáriu č. 06/2013, 2.– 8. února.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio