Prodejny v obcích a na okrajích měst zanikají. Tento týden skončil jediný obchod na Svatém Kopečku

1. prosinec 2017

Jediný obchod na Svatém Kopečku tento týden ukončil provoz. Až do Olomouce musejí už přes rok jezdit na nákup i obyvatelé Týnečku. Lidé z okrajových částí Olomouce proto žádají radnici o pomoc. Cestu hledá i Svaz obcí a měst. Trend je podle něj znatelný, obchody mizí nejen z malých obcí, ale i z městských periferií.

„Právě jsem se loučila. Donesla jsem dáreček, vyfotili jsme se,“ emotivně se loučila s prodavačkami těsně před uzavřením obchodu na Svatém Kopečku u Olomouce Martina Látalová. Lidé z jiné místní části Olomouce, Týnečka jsou bez prodejny potravin už rok. Podle předsedkyně místní části Vlasty Kauerové jim chybí zejména proto, že tam žije řada seniorů. „Nemají možnost nakoupit si sami, někteří to nezvládají, takže se to řeší různými sousedskými výpomocemi,“ říká Látalová.

Obrátili se proto na primátora s několika návrhy: „Finanční pobídky pro občany, kteří by si obchod rádi zřídili a provozovali ve svém domě, nebo by byli ochotni část nemovitosti pronajmout městu.“

Podle primátora Antonína Staňka z ČSSD je v Týnečku problém, město tam nevlastní ani jednu nemovitost. „Chceme oslovit místní spoluobčany. Pokud by takovou prodejnu zřídili ve své domě, tak bychom se pokusili provoz nějakým způsobem podpořit,“ vysvětluje primátor.

Malé prodejny jsou vytlačovány hypermarkety

Zanikající obchody v okrajových částech měst jsou podle Svazu měst a obcí výsledkem nízké poptávky obyvatel a vzniku mnoha hypermarketů. Přesný výzkum Svaz nemá, přesto rušení obchodů i na okrajích větších měst považuje za nový nebezpečný trend. „Zaznamenali jsme, že to je záležitost Moravy. Setkáváme se s tím například i v západních Čechách,“ potvrzuje výkonný ředitel Svazu Pavel Drahovzal.

Podle něj existuje několik řešení. „Finanční podpora, dotační ze strany státu, ale jsou i možnosti ze strany samospráv, ať jsou to krajské, nebo městské rozpočty. Například se snažit ulevit na nákladech toho provozovatele, sociální a zdravotní odvody, případně daňové úlevy,“ popisuje.

Pokud stát nebo samosprávy nepomůžou prodejnám v obcích a na okrajích měst, obchody podle Pavla Drahovzala brzy z těchto míst nadobro zmizí.

autor: bam
Spustit audio