Prof. Jan Jirák o tom, jak vědecky analyzovat média

10. duben 2015

Z médií čerpáme nezměřitelné množství informací o okolním světě. Jenže jaké jsou vědecké metody jejich analýzy? A jak se vůbec proměňují média v poslední době? Hostem Studia Leonardo bude mediální analytik profesor Jan Jirák.

Moderuje Michael Rozsypal.

Prof. PhDr. Jan Jirák, Ph.D. působí na katedře mediálních studií Institutu komunikačních studií a žurnalistiky (KMS IKSŽ) Fakulty sociálních věd UK v Praze (UK FSV) a v Centru pro mediální studia (CEMES). Absolvent oboru čeština-angličtina na Filozofické fakultě UK a doktorského studia v oboru Mediální studia na Univerzitě Karlově, jmenován profesorem v oboru mediální studia.

Přednáší na Fakultě sociálních věd UK na oborech mediální studia a žurnalistika. Zastupoval Českou republiku v European Journalism Training Association, byl předsedou Rady České televize, je členem oborové komise OK4 Grantové agentury ČR, působí v několika redakčních radách zahraničních odborných časopisů. Přednášel na řadě zahraničních univerzit (USA, Švédsko, Německo).

Věnuje se analýzám médií (zvláště zpravodajství), konceptu mediální výchovy pro české prostředí, studiu role médií v současné společnosti a transformačních procesů v 90. letech 20. století, kde se soustřeďuje na výklad strukturních změn v mediální sféře a postavení novinářů.


Spustit audio