Prof. Josef Michl o tom, co je důležité pro vzdělávání mladých badatelů a jejich dobré mezinárodní renomé

22. červen 2015

Co je důležité pro vzdělávání mladých vědců? Čím se můžou inspirovat mladí doktorandi na stážích ve Spojených státech? Jak se liší financování vědy v USA a v Česku? Hostem Studia Leonardo je jeden z nejcitovanějších českých vědců, chemik Josef Michl.

Prof. Josef Michl, Ph.D. vystudoval chemii na Karlově Universitě v Praze. Doktorát dělal v roce 1965 u profesora Rudolfa Zahradníka, který se stal prvním předsedou AV ČR po listopadu 1989. Po okupaci Československa v roce 1968 odešel Josef Michl do Spojených států, kde působil na universitách v Texasu a v Utahu. Po stáži na universitě v dánském Aarhusu se vrátil do Texasu a dodnes je profesorem chemie na universitě v Coloradu. Nedávno ukončil působení v čele časopisu Chemical Reviews, jehož šéfredaktorem byl od roku 1984.

Řadu let spolupracuje s mezinárodní organizací IUPAC, která se zabývá chemickým názvoslovím. Od roku 2006 působí v Ústavu organické chemie a biochemie v Praze. Má za sebou stovky zahraničních přednášek, členství v řadě chemických grémií světa, napsal nebo recenzoval řadu knih a publikací, zejména v oboru fotochemie. Je nositelem řady českých i mezinárodních cen, včetně medailí Otty Wichterleho a Jaroslava Heyrovského. V Praze nedávno díky iniciativě festivalu Americké jaro přednášel v Knihovně Václava Havla.

Pořad je předtočen.

autor: mam
Spustit audio