Programy Telewizje Polska čekají v DVB-T změny, odstartuje multiplex 8

19. květen 2016

Pro české diváky v polském příhraničí je chystané spuštění této sítě jednou z nejočekávanějších událostí letošního roku v oblasti pozemního vysílání.

Velmi očekávanou událostí v Polsku je z pohledu digitálního vysílání pro následující měsíce spuštění multiplexu 8. Sítě, která bude fungovat ve III. pásmu stejně jako digitální rozhlas DAB. V souvislosti s chystanou změnou se pochopitelně chystají některé novinky. Multiplex 8 bude moci částečně využívat i Telewizja Polska (TVP). Jak připomíná web media2.pl, TVP bude moci v multiplexu vysílat buďto tři programy ve standardním rozlišení (SD), případně jeden HD a jeden SD kanál. A právě druhou možnost si podle polských médií veřejnoprávní vysílatel vybral.

Podle listu Gazeta Wyborcza by v multiplexu 8 měl být šířen kanál TVP Kultura ve vysokém rozlišení a z tamního multiplexu 3 by sem měla být přesunuta stanice TVP Polonia. Uvolněnou kapacitu ve zmíněné terestrické síti využije pravděpodobně některá z nových stanic. V záloze jsou připraveny projekty TVP Życie nebo TVP Nostalgia. Stanice TVP Info, polská obdoba zpravodajské stanice ČT 24, by měla začít vysílat taktéž ve vysokém rozlišení obrazu. Složení komerční programové nabídky pro tuto síť už je známé. Půjde o TV Metro, WP1, Nowa TV a Zoom TV.

autor: lukpo
Spustit audio