Projekt Jaro ožívá oslavil už 10. sezónu

21. červenec 2015

Když před 10 lety začal vzdělávací program Spring Alive, v České republice známý jako Jaro ožívá, nikdo netušil, jakých rozměrů za 10 let dosáhne.

Malá mezinárodní vzdělávací akce, do které se zapojilo pár evropských zemí, postupně spojila prostřednictvím ptáků a stránek www.springalive.net děti tří kontinentů! Od původního záměru seznámit děti s tahem ptáků pokročil až k jejich praktické ochraně. Česko se do programu zapojilo před 7 lety.

Děti ve 34 zemích Evropy a Asie i letos sledovaly přílet pěti vybraných druhů ptáků: čápa, vlaštovky, kukačky, rorýse a vlhy. Celkem přišlo na stránky projektu 105 681 pozorování, Česká republika se umístila s 2550 pozorováními na krásném šestém místě. „Zatímco se začátkem léta Jaro ožívá pro děti v Evropě a Asii skončilo, děti v Africe na svoji sezónu, návrat ptáků do Afriky, teprve čekají,“ říká Gabriela Dobruská, koordinátor Jaro ožívá. Až utichne křik rorýsů a na drátech uvidíte sedět vlaštovky, nezapomeňte sledovat na www.springalive.net, jak se ptáci postupně vrací do Afriky!

Letošní, desátá sezóna se nesla ve znamení ptačích zahrad a balkonů. Její součástí byla i mezinárodní výtvarná soutěž Ptačí zahrada. „Děti nám poslaly své představy ideální ptačí zahrady. Na konci července proběhne slosování výherců, výherní obrázky budou během prvního srpnového týdne zveřejněny na webových stránkách Jaro ožívá,“ oznámila Gabriela Dobruská.

Čápi na hnízdě

A co si můžeme představit pod praktickou ochranou? Cokoli, čím ptákům pomůžeme. Od drobných úprav zahrady či balkonu, zabezpečení skel, instalací budek či krmítek, až po úpravy čapích hnízd nebo úklid rezervací. Pomoci může každý, kdo se do Jaro ožívá zapojí.

autor: ČSO
Spustit audio