Projekt Kukang - poloopice doplácející na svou oblibu u lidí

24. červen 2015

Už tento pátek 26. června ve 12.00 se v Experimentálním studiu Lidových sadů uskuteční přednáška Františka Příbrského. Ten je vedoucím a zakladatelem projektu Kukang, realizovaného v oblasti severní Sumatry.

Kukang je indonéským názvem pro chráněný druh poloopice - outloně váhavého (Nycticebus coucang). Jedná se o malou poloopici s nezaměnitelným výrazem a obrovskýma očima, která je pro svůj „roztomilý“ vzhled vyhlášeným zvířecím mazlíčkem místních obyvatel. I když požívá ve své domovině status přísné ochrany, jeho obliba u lidí je zároveň příčinou jeho ohrožení a kritického snižování jeho populace.

Záměrem projektu je oslabení nelegálního obchodování s tímto druhem v regionu Severní Sumatry a efektivní vymáhání místních zákonů při jeho ochraně. Nejvíce pozornosti je věnováno trhu se zvířaty v Medanu v ulici Jalan Bintang, který je jeden z největších svého druhu v Indonésii. Je považován za nejfrekventovanější tranzitní místo pro obchod se zvířaty v Indonésii vůbec. Základním předpokladem pro dosažení cílů projektu je postavení rehabilitačního centra pro zabavené jedince v rámci organizace ISCP (Indonesian Species Conservation Program).

Outloň v zajetí

Projekt Kukang je jedním z dílčích projektů ISCP, které Zoo Liberec aktivně podporuje prostřednictvím svého členství v České koalici pro ochranu biodiverzity.

Outloni Nyctibus spp. patří do velmi staré skupiny primátů Primates, do poloopic Prosimiae. Poloopice se od opic odlišují v řadě důležitých znaků, například nesrostlou dolní čelistí a kostí čelní, z části uzavřenou očnicí bez kosti slzní, nedokonalým stereoskopickým viděním, velmi rozvinutým čichem a pachovým značením teritoria pomocí pachových žláz. Poloopice mají také oproti opicím relativně malý mozek s omezeným nebo žádným členěním mozku v závity a velkou čichovou partií.

 

Outloň váhavý (Nycticebus coucang) je podle současné taxonomie jedním z pěti druhů outloňů. Je to živočich s noční aktivitou, se kterou souvisí jeho výrazné oči, umožňující vynikající orientaci při hledání potravy ve tmě. Oči outloňů jsou velké, kulaté a orientované dopředu, což jim umožňuje binokulární vidění.

Outloni váhaví se vyskytují v Indonésii (na Sumatře), v Malajsii (pevninská část Malajsie), v Thajsku a Singapuru. Outloni žijí v různorodém habitatu od primárního tropického deštného pralesa, jehličnatých a smíšených tropických lesů, bažin, savan, po narušené a těžené lesy. Jejich teritorium je v závislosti na prostředí velké od 0,004 km2 do 0,25 km2.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio