Projekt mobilní odsolovací jednotky hledá finance

17. prosinec 2014

Britsko-indický tým se zázemím v několika britských akademických institucích slibuje dotáhnout do konce svůj prototyp mobilní odsolovací jednotky na výrobu pitné vody s názvem Desolenator.

Desolenator by měl podle záměru tvůrců sloužit zejména v oblastech bez pravidelného zásobování pitnou vodou. Zatím veřejnosti představené prototypy mají rozměry menší než 1x2 metry a jejich horní plocha je tvořena panelem solárních článků. Podle tvrzení tvůrců však může jednotka k odsolování vody využívat nejen sluneční energii, ale také tepelnou energii, vznikající zahříváním jednotky na slunci. Konstrukce Desolenatoru proto odpovídá spíše snaze o maximální ohřev vnitřku daného zařízení než tomu, aby byl solární panel chlazen, jak je tomu u běžných jednotek pro získávání fotovoltaické energie. Zpracování špinavé a slané vody probíhá uvnitř ve zvláštním ohřívacím a destilačním oddílu, kde se voda ohřeje na teplotu zhruba 90 stupňů Celsia a postupně se odpaří a ve formě páry odvede pryč.

Desolenator dále obsahuje zásobník pro čistou vodu s výpustním ventilem, odtok špinavé solanky, tepelný výměník pro kondenzaci páry, akumulátor elektrické energie, LCD displej a dvě kolečka pro jednodušší transport. Tvůrci slibují, že Desolenator bude k dispozici koncem roku 2015 a bude poskytovat kolem 15 litrů pitné vody za den. Zatím avizované ceny za jedno zařízení se pohybují kolem 500 - 600 amerických dolarů. Tvůrci se obrátili se žádostí o investice do projektu na veřejnost. Cílem jejich crowdfundingové kampaně na serveru Indiegogo je získat částku 150 tisíc dolarů, přičemž zatím se jim podařilo nashromáždit asi třetinu této sumy. Tvůrci také slibují, že Desolenator bude schopen odsolovat vodu levněji, než jiná stávající podobná zařízení, včetně velkých odsolovacích provozů.

Desolenator - mobilní odsolovací jednotka

Zatím nemáme k dispozici žádná nezávislá hodnocení tohoto výrobku, který se dosud nachází jen ve stadiu prototypu. Nevíme tedy prakticky nic o reálné kvalitě vyráběné vody, o skutečné energetické náročnosti a efektivitě přístroje. Nevíme, jak se Desolenator v praxi vyrovná s případným velkým znečištěním vody na vstupu (uvnitř nejsou žádné filtry). Také nemáme k dispozici znalecké posudky o trvanlivosti přístroje, i když tvůrci slibují, že Desolenator vydrží pracovat 20 let. Vzhledem ke známým korozivním účinkům soli na materiály je toto tvrzení minimálně hodné odborného přezkoumání.

Desolenator old video from alexei levene on Vimeo.

Zdroje: Phys.Org, Huffington Post, Inhabitat, Indiegogo, Desolenator

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio