Projekt Plovoucího města

11. červen 2014

Jako představa z nějakého sci-fi filmu vypadá společný urbanistický projekt britských architektů a čínských stavitelů, který má podobu po moři plovoucího města nebo spíše menšího plovoucího ostrova. Přesto se však zdá, že je tento projekt do jisté míry míněn vážně, alespoň jako experimentální laboratoř netradičních urbanistických řešení.

Plovoucí město bude mít rozlohu asi 10 kilometrů čtverečních a vznikne mozaikovým spojením menších funkčních a pravidelných geometrických bloků, trojúhelníků nebo šestiúhelníků. Přestože bude město plavat na povrchu moře, jistá podstatná část jeho objemu bude umístěna pod vodou. Projekt vytvořila britsko-čínská firma AT Design Office a jeho zadavatelem je čínská stavební firma CCCC (China Communications Construction Company).

Na jeho stavbě chtějí stavebníci používat podobné technologie, jaké firma CCCC už dnes používá při stavbě 50 kilometrů dlouhého mostu mezi městy Hong-kong, Macao a Ču-chaj. Tento most je totiž částečně tvořen tunelem, který je k základnímu tělesu připojen pomocí hotové betonové struktury, která na místo stavby připlula po povrchu moře. Plovoucí město bude propojeno vnitřní dopravní infrastrukturou, která se částečně bude nalézat pod hladinou moře (její součástí budou mimo jiné i elektromobily, jachty a ponorky, pohybující se ve vnitřních vodních koridorech a kanálech). Mělo by být také z velké části soběstačné, ať už jde o energii, zdroje jídla a surovin a také o recyklaci odpadu.

Projekt Plovoucího města

Plovoucí město, sestavené z menších mozaikovitých bloků o rozměrech zhruba 150x30 metrů, by mělo operovat na volném moři nedaleko od Hong.Kongu, přičemž většinou bude jeho pohyb řízen mořskými proudy. Pokud jde o životní komfort a kvalitu bydlení, vše bude odpovídat vyššímu standardu na úrovni 21. století. Jak nadvodní tak i podvodní sektory města budou do značné míry vyplněné zelení, parky a horizontálními i vertikálními zahradami. Spojení s pevninou budou obstarávat velké lodi, kotvící v hlavním přístavišti.

Projekt Plovoucího města

V současné době projekt hodnotí velká čínská investorská firma China Transport Investment Co, která chce zároveň příští rok zahájit testování vlastností Plovoucího města na zmenšeném modelu.

Projekt Plovoucího města

Zdroje: Daily Mail, FastCoExist.com, Discovery News, AT Design Office, Construction Week Online, Business Insider, Inhabitat, New Statesman, Dezeen, CCCC

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio