Pronásledovali emigranty až za železnou oponu, tam postřelili Němce. Trestu uniknou

Německo nebude vyšetřovat československé pohraničníky, kteří před 30 lety postřelili na německém území tehdy 59letého podplukovníka ve výslužbě Johanna Dicka. Radiožurnálu to potvrdilo státní zastupitelství v bavorském Weidenu, které případ posuzovalo na základě trestního oznámení Platformy evropské paměti a svědomí se sídlem v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rekonstrukce podoby státní hranice s imperialistickým Německem

rekonstrukce podoby státní hranice s imperialistickým Německem | Foto: Jan Rosenauer

"Řízení jsme zastavili a v dalším vyšetřování nebudeme pokračovat," odpověděl na dotaz vrchní státní zástupce ve Weidenu Rainer Lehner.

Případ se odehrál v roce 1986, kdy českoslovenští pohraničníci pronásledovali dva polské uprchlíky. Přitom pronikli na německé území, kde postřelili Johanna Dicka, který byl na procházce. Těžce raněného ho odvlekli na české území, kde v Plzni na následky zranění zemřel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá prokuratura zastavila vyšetřování československých pohraničníků

"Z právních důvodů není možné stíhat pohraničníky ani jejich velitele," prohlásil Lehner. Incident podle něj nevykazuje známky vraždy, která je v Německu nepromlčitelná.

Žalující Platforma evropské paměti a svědomí v reakci na rozhodnutí státního zastupitelství oznámila, že do Weidenu dodá další a dosud neznámé dokumenty.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme