Prostá radost z hudby. To je SAKO Heřmanův Městec aneb Smíšený Amatérský Komorní Orchestr

7. září 2016
Regionální scéna

Hudební útvar SAKO Heřmanův Městec vznikl jako spolek v prosinci 2015 za podpory města Heřmanův Městec. Rozklíčováním zkratky dojdeme k poznání, že se jedná o Smíšený Amatérský Komorní Orchestr. Je svým složením atypický, vychází z možností nástrojového obsazení, které se v regionu nabízí. Základem jsou housle, příčné flétny, klarinety, doplněné kontrabasem, baskytarou, klávesovými nástroji, trubkami, různých bicích a příležitostně zpěvem.

V současnosti orchestr čítá kolem 30 hudebníků.

Zaměřuje se na úpravy vážné hudby (většinou barokní), hudbu filmovou a okrajově muzikál. Orchestr hraje pro radost z hudby.

Zakladatel Pavel Starý vystudoval na vojenské konzervatoři hru na trubku a violoncello. Působil deset let v profesionálním orchestru v Praze, poté vystupoval s vlastním souborem, účastnil se natáčení pro televizi, rozhlas, film. V současnosti vyučuje na ZUŠ v Heřmanově Městci.

Jak dát dohromady muzikanty čtyř generací, jak vybrat repertoár i kde zkoušet - to vše se dozvíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové.

Regionální scénu rozezněla barokní hudba, ale i skladba Ennia Morriconeho, či legendárních Beatles.

Nejen profesionání hudebníci a muzikanti bývají hosty pořadu Regionální scéna. Oprávněně se v něm čas od času objeví ti, pro něž je hudba povyražením a radostí.

Autor pořadu František Mifek vás zve srdečně k poslechu.

Pavel Starý, Karel Rais a Josef Jodas - SAKO Heřmanův Městec aneb Smíšený Amatérský Komorní Orchestr
autor: František Mifek
Spustit audio