Protestující taxikáři blokovali magistrálu. Další akci chystají na pondělí

9. únor 2018

Protestující taxikáři vyrazili po 14. hodině ze Strahova. Sjeli kolem úřadu vlády na Hlávkův most a plánují zhruba tři hodiny jezdit tam a zpět po magistrále mezi Holešovicemi a Národním muzeem. Po páté hodině se hodlají vrátit zpátky ke strahovskému stadionu. Do protestu se dnes podle organizátorů zapojila zhruba tisícovka vozů. První vozy dojely po 14:30 ke Státní opeře, kde se otáčejí. Komunikace se směrem k Hlávkovu mostu začíná ucpávat.

Pokyn vyrazit dali organizátoři ve 14:15. Kolona se vydala ze Strahova Chotkovými sady, trasa vede po nábřeží Edvarda Beneše kolem úřadu vlády a na Hlávkově mostu taxikáři najeli na magistrálu. Na rozdíl od čtvrtečního protestu akce zasáhne do páteční odpolední dopravní špičky, což podle místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolíny Venclové nebyl záměr. Je to dle jejích slov dáno tím, že někteří řidiči jezdí v noci a potřebovali se dopoledne trochu vyspat.

Akci monitorují policisté i s využitím helikoptéry. Na webu vyzvali obyvatele, aby k cestám v centru města raději využívali MHD. Taxikáři protestují proti alternativním přepravním službám typu Uber. Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Viní stát z toho, že vůči ní nic nepodniká. V pondělí plánují další protest a chtějí pozvat k jednání na Strahov premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle Venclové budou taxikáři v protestech pokračovat, i když tím riskují úbytek klientů. Lidé však podle ní začínají jejich argumenty chápat. "Není to tak strašné, jak jsme si mysleli. Zdá se, že veřejnost se zamyslela nad našimi argumenty," řekla ČTK. Dodala, že čím dál více lidí rozumí tomu, že pouze požadují dodržování zákona.

Ve čtvrtek se taxikáři na Strahově sešli o dvě hodiny dříve než dnes. Řidiči vyjeli ze Strahova ve dvou kolonách. Jedna jela přes Chotkovy sady, kolem úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjela ze Strahova na Holečkovu ulici a poté přes Zborovskou ulici, Jiráskův most a Resslovu ulici na I. P. Pavlova, kde rovněž najela na magistrálu. Poté taxikáři dvě hodiny jezdili ve smyčce po obou trasách tam a zpátky. Část řidičů se dodržených tras nedržela a kolona se částečně rozpadla. I z toho důvodu dnes organizátoři zvolili jednodušší trasu.

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Společnost včera uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Řidiči taxi protestovali v Praze proti Uberu už loni, přede dvěma lety pak úplně zablokovali magistrálu u hlavního nádraží.

zdroj: ČTK
Spustit audio