Protidrogové jednotky rozbily mezinárodní gang pašeráků kokainu. Zadrženi jsou i Češi

Policie zadržela nejméně osm Čechů při zátahu na mezinárodní síť pašeráků kokainu. Protidrogové jednotky dopadly tři z nich na českém území a jednoho ve Španělsku. Další byli zadrženi v Německu nebo Rakousku. Budou se zpovídat českým soudům. Hrozí jim až 18 let za mřížemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V rámci akce Marabu policie zadržela skupinu, která pašovala kokain z Jižní Ameriky do Evropy.

„Osoby zadržené a obžalované v České republice se zabývaly pašováním velmi kvalitního kokainu z Brazílie a Kolumbie, a to pro členy nigerijské organizované skupiny. A taktéž se zabývaly najímáním kurýrů,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí české Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Policejní operace Marabu se kromě české policie zúčastnily i policejní složky ze Španělska, Německa, Rakouska, Švédska, Nizozemska, Norska a Portugalska. Akci zastřešila mezinárodní organizace Europol.

Přehrát

00:00 / 00:00

Operace Marabu proti pašerákům drog se zúčastnily policejní složky několika zemí, informoval reportér Martin Karlík

„Zátah zasáhnul jak patra kurýrní přepravy, tak osoby, které zabezpečovaly verbování kurýrů a logistickou základnu, až po organizátory, kteří za tím stáli finančně,“ uvedl Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR.

Pašeráci pro transport drogy vymýšleli různé skrýše. Kokain sypali třeba do podrážek bot uložených v kufru dítěte, které s nimi cestovalo. Takto se podařilo schovat jednomu páru i tři kilogram drogy, kterou odhalili na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Další pak kokain schovávali ve svém těle, jeden z pašeráků proto skončil po příletu z brazilského Ria de Janeira do španělského Bilbaa v nemocnici. Tam mu 800 gramů drogy uložené v trávicím traktu vyoperovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zátahu proti mezinárodní síti pašeráků kokainu mluvil Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR

Čtyři Češi evidovaní českou protidrogovou centrálou byli obžalováni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim až 18 let vězení.

Letos na jaře bylo náhodou objeveno v supermarketu na pražské Zbraslavi 100 kilogramů kokainu v zásilce banánů. Byla to jedna z největších zadržených zásilek drog v Česku. Podle mluvčí protidrogové centrály ale činnost nyní zadržené skupiny Čechů s touto zásilkou nesouvisela.

Zadržená droga při oparaci Marabu | Foto: Policie ČR

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme