Protidrogový vlak se vrací. První zastávkou bude nádraží Ostrava-Svinov

7. únor 2018
Dobré odpoledne

Do Moravskoslezského kraje přijede už potřetí protidrogový vlak. Organizátoři nabízí v šesti vagónech sugestivní interaktivní varování před drogami, a to hlavně dětem a mladým lidem. Letos vlak zastaví v osmi městech regionu. První stanicí bude na konci března Ostrava-Svinov. Souprava jezdí po Česku několik let, zajíždí také do Německa a na Slovensko.

V Ostravě-Svinově bude stát protidrogový vlak už podruhé. Preventivní program postavený na odstrašujících příkladech ale není zadarmo. Za jeden den si nadace Nové Česko účtuje více než 100 tisíc korun.

„V loňském roce jsme zapojovali druhý stupeň, za projekt jsme dali necelých 600 tisíc korun. Byly to nejlépe investované peníze městského obvodu, protože děti viděly, kam až může závislost vést. Letos se ta částka bude pohybovat na úrovni 200 tisíc korun, protože zapojíme jen děti 6. tříd. Těch dětí bude asi 600,“ vysvětluje starosta Ostravy-Poruby Petr Mihálik (ČSSD).

Vlak bude letos vylepšený. „Dokončili jsme šestý vagon. Chceme, aby se tam prezentovaly organizace, které se starají o volnočasové aktivity dětí. Chceme pořádat takzvané miniveletrhy,“ říká autor projektu Pavel Tuma.

Už podruhé vlak zastaví také ve Frýdlantu nad Ostravicí. Tentokrát na jeden den a bez přispění radnice. „Máme sponzory, kteří nám to zaplatí. Je to boj na každém městě – nikdo si nepřipouští, že by tam nějaká problematika s drogami byla,“ říká vedoucí tamního sociálního odboru Adéla Skarková.

Z trasy protidrogového vlaku letos vypadla Orlová. Podle místostarostky Petry Jenčmionkové (ANO) to ale není proto, že by radnice byla nespokojená. „Letos vlaku nevyužijeme, protože jsme opravdu vystřídali všechny třídy druhého stupně. Určitě je to pro děti šokový zážitek a myslím, že to má smysl,“ říká místostarostka.

Protidrogový vlak - co můžou způsobit drogy

„Určitě nejdrsnější zážitek je autonehoda, kde tedy děti jsou svědky autonehody. Tam mrazí asi úplně všechny,“ říká lektor protidrogového vlaku Aleš Ovesný. Na další lektorku Terezii Vaškovou působí nejsilnější film, který se tam promítá.

Protidrogový vlak podpořil i Moravskoslezský kraj. Stát se ale do této akce nezapojuje. Podle některých odborníků je tento způsob prevence neefektivní a sporný.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio