Prověřujeme, jestli chemička nebo dodavatelé neporušili předpisy, říká inspektor

22. březen 2018

Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou zemřelo ve čtvrtek dopoledne šest lidí a další dva byli se středně těžkými zraněními převezeni do nemocnic. Policisté i pracovníci inspekce bezpečnosti práce vyšetřují, proč tankovací nádrž v distribučním terminálu explodovala a zda byly dodrženy předpisy. Výbuch nedoprovázel požár a do ovzduší neunikly žádné nebezpečné látky. Obyvatelé města byli mimo nebezpečí.

Možné pochybnosti, zda nebyly porušeny předpisy nebo bezpečnostní pokyny, prověřují pracovníci Státního úřadu bezpečnosti práce. Náměstek generálního inspektora Jiří Macíček potvrdil, že shromažďují potřebné informace.

Víte už, jestli příčinou výbuchu mohlo být porušení předpisů nebo bezpečnosti práce?
To v tuhle chvíli nemůžu ani potvrdit, ani vyvrátit. Můžu jen říci, že naši inspektoři bezprostředně po oznámení případu policií vyjeli na místo a zjišťují informace potřebné k tomu, aby mohli následně zahájit kontroly se subjekty, u kterých byly pracovníci zaměstnáni.

Co všechno budete z pozice inspekce bezpečnosti práce prověřovat?
Podle našich informací, které máme, tak se jednalo o opravy, které vyžadují z hlediska bezpečnosti práce zpracovaný technologický postup. Stejně tak odběratel, to znamená chemický závod, pokud to dělaly externí firmy, tak musí informovat o možných rizicích, předat příslušné pracoviště a podobně. Všechny tyto skutečnosti budeme ověřovat, zda zaměstnavatel, nebo přímo chemička postupovaly v souladu s platnými právními předpisy.


Přehled nejtragičtějších výbuchů v České republice za posledních 30 let (řazeno podle počtu mrtvých):
Sedm mrtvých:
17. února 2013 - Výbuch v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm si vyžádal šest obětí včetně tří dětí. Mezi mrtvými byl také muž, který explozi způsobil. Sedmý člověk zemřel na následky zranění v prosinci 2014.
Šest mrtvých:
1. dubna 2002 - V Lounech se po výbuchu elektrického bojleru zřítila čtyřpodlažní panelová budova hotelu Oharka. V ruinách zemřelo šest členů polské rodiny, která přijela do České republiky za prací.
22. března 2018 - Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni.
Čtyři mrtví:
28. února 1992 - Výbuch svítiplynu v obytném domě v ulici Elišky Krásnohorské v Karlových Varech zničil třetinu budovy. Zemřeli čtyři lidé, jeden člověk byl těžce zraněn. Explozi způsobil nájemník, který si pustil plyn v sebevražedném úmyslu.
21. června 2004 - V Brně při výbuchu plynu v čtyřpodlažním nájemním domě v Tržní ulici zahynuli tři lidé, další muž zemřel po převozu do nemocnice. U domu se stavělo a někdo patrně svou neopatrností poškodil přívod plynu.
20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět bylo zraněno. Příčinu neštěstí se nepodařilo určit.
Tři mrtví:
21. října 1988 - Výbuch plynu v obytném domě v Dubické ulici v České Lípě si vyžádal tři mrtvé a čtyři zraněné. Dům byl zcela zničen, poškozeny byly i okolní stavby.
3. června 2011 - Při výbuchu v pokoji na ubytovně Oáza v Otrokovicích na Zlínsku zemřeli dva muži, další podlehl vážným zraněním ve zlínské nemocnici. Exploze nastala při manipulaci s ručním obranným granátem.
21. září 2015 - Při výbuchu střelného prachu ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů ve vlašimské zbrojovce Sellier&Bellot zemřeli tři lidé.
Zdroj: ČTK

autor: redakce
Spustit audio