Střídání počasí ječmeni neprospívá. Bude se slad vařit z cizrny a hrachorů?

8. červenec 2015

Extrémní výkyvy teplot nesvědčí hlavní tuzemské sladové surovině, tedy ječmeni. Odborníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského proto experimentálně testují plodiny, které by ho v budoucnu mohly nahradit, například cizrnu a středoasijské hrachory.

Problémy s kvalitou ječmene trvají s různými výkyvy už od roku 2001, kdy se jako velký problém objevily plísně a vysoký obsah bílkovin.

Další rána pak přišla v roce 2006, kdy byla dlouhá a mrazivá zima, která zpozdila setí, jaro bylo mokré, chladné a krátké a potom přišel extrémně teplý a suchý červenec jako letos.

Ječmen přitom potřebuje časná jara, v období růstu hodně srážek a v červenci naopak stabilní teplé, ale ne horké počasí, aby dobře dozrál.

Rozmary počasí v posledních letech způsobily, že problémy množstvím a kvalitou ječmene jsou stále častější.

Luštěniny místo ječmene?

Na výrobu sladu lze použít jakoukoliv plodinu, která obsahuje škrob, a tím pádem i cukr, který za použití pivovarských kvasnic vykvasí. Je to nejen cizrna, která se už používá v některých menších pivovarech v severní Itálii, ale i kukuřice, která je zase oblíbená v Mexiku.

Slad je možné vyrobit i z rýže, medu a dokonce i čistého cukru. V poslední době je módní experimentovat s nejrůznějšími náhražkami.

Faktem ale zůstává, že výsledný produkt pak nechutná jako klasický český ležák

„Pokud tomu chceme říkat pivo, musí tam být obilnina. Pivo stojí na bázi především ječmenu, připusťme přenice, ale už se nezabývejme tolik žitem, ovsem a těmito plodinami. To už jsou náhražky, které nám chuťově půjdou i mimo ta piva, která běžně známe, ať už jsou to ta naše evropská, spodní kvašená plzeňského typu, nebo ať už to jsou třeba typy anglických piv,“ potvrzuje jeden z největších tuzemských pivovarnických odborníků Milan Rambousek.

Ječmen na pivo, pšenici na koláče a oves pro koně

Naši předkové ale původně používali na výrobu sladu i pšenici a pšeničná piva jsou leckde k dostání i dnes. Jenže už více než 200 let se v evropských pivovarských velmocích jiný než ječný slad prakticky nepoužívá.

I v Čechách se až do 18. století vařilo pivo hlavně z pšenice, málo z ječmene a ve špatných letech dokonce z ovsa.

Pak přišla doba reforem, o které se zasloužil legendární František Ondřej Poupě. Vyslovil historickou větu: „Ječmen na pivo, pšenici na koláče a oves pro koně.“ Tím se nejlepší evropští sládci řídí dodnes.

Milan Rambousek vysvětluje, proč je ječmen pro výrobu sladu nepostradatelný:

„Ječmen ve slupce obsahuje třísloviny a hořké látky, které my potřebujeme. To není odpad, jak by si někdo myslel. Ječmen si daleko lépe „rozumí“ s našimi odrůdami chmelu, které v Evropě máme, proto ta hořkost, planost chuti a podobně se výrazně mění při používání náhražek.“

Tuzemské odrůdy sladovnického ječmene byly vždy vyhlášené svojí kvalitou. Ječmen je spolutvůrcem kvality českého piva, protože duší každého piva je právě slad.

Ječmen se u nás pěstuje v Polabí, pak hlavně na Hané, Vyškovsku a Litovelsku, kde je většina z 38 tuzemských sladoven.

autoři: mvo , mše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.