Průhledný koncentrátor pro solární články

15. září 2014

Američtí vědci z Michiganské státní univerzity vytvořili průhledný a pružný deskový koncentrátor pro solární články, který může pomoci při intenzivnější konverzi slunečního záření na elektrickou energii v našem každodenním životě.

Úloha koncentrátorů je velmi důležitá, neboť pomáhají usměrňovat sluneční záření, které dopadá na fotovoltaickou vrstvu solárních článků. Tím zpravidla dochází ke zvýšení účinnosti dotyčných solárních článků a panelů.

Součástku nazvali její autoři “průhledným luminiscenčním solárním koncentrátorem”. Jde vlastně o první skutečně průhledný koncentrátorový modul pro sluneční články, který nevykazuje specifické rušivé zabarvení či viditelné ztmavnutí při průchodu slunečního světla, sledovaného lidským okem. Koncentrátor totiž pracuje jen s vlnovými délkami světla, které se nacházejí mimo oblast okem viditelného světla. S viditelným světlem nedělá skoro nic a nijak tedy nesnižuje jeho intenzitu.

Průhlednost čili vlastně “optická neutralita” těchto koncentrátorů pro lidského pozorovatele je zajištěna díky tomu, že na povrchu příslušných destiček pracuje vrstva vytvořená ze speciálních organických molekul, které sbírají světlo o vlnových délkách okem neviditelných. Konkrétně jde o obory ultrafialového a infračerveného spektra. Tato spektrálně vybraná světelná energie je pak přivedena díky luminiscenci uvnitř materiálu ve formě infračerveného záření k okrajům destiček, kde jsou umístěny tenké pásky solárních článků, které světlo převedou na elektrickou energii. Konverzní účinnost těchto článků sice činí zatím jen jedno procento, ale tým pod vedením inženýra Richarda Lunta slibuje její zvýšení až na 5%.

Vědci z Michiganské státní univerzity - Yimu Zhao a Richard Lunt

Sympatickou vlastností nových průhledných koncentrátorů bude jejich nízká cena, takže relativně nízká několikaprocentní účinnost by mohla být vyvážena tím, že podobné solární články s průhlednými koncentrátory budeme moci najít v budoucnosti skoro všude, například tam, kde máme dnes okenní tabulky a jakékoliv jiné skleněné prvky. Odpovídající průhledné solární panely bude po rozvinutí výroby možno montovat ve velkém na budovy, vyrábět z nich okna či displeje pro notebooky, tablety a mobilní telefony.

Zdroje: ScienceAlert, Phys.Org, TechSwarm, Nature World News, IFL Science, ScienceDump, 9Gag, ExtremeTech, Advanced Optical Materials, MSU, Inhabitat

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio