Průjezd kamionů přes Říčany znovu povolen. Město se podřídilo kraji

20. únor 2018

Kamiony nad 12 tun opět mohou bez omezení jezdit přes Říčany. Město v úterý odpoledne zakrylo všechny značky, které řidičům těžkých nákladních aut tranzit přes město zakazovaly. Město tak vyhovělo rozhodnutí krajského úřadu, který začátkem února opatření z loňského roku zrušil.

"Dnes rozhodnutí kraje nabylo právní moci, 15 dnů po doručení. Už jsme to kontrolovali, všechno je zakryté," uvedl v úterý radní David Michalička (Klidné město). Zároveň dodal, že město se pokusí zákaz tranzitu znovu prosadit.

Podle krajských úředníků byly při vydání opatření porušeny právní předpisy. Nedostatky se týkaly lhůt, stanovisek jednotlivých orgánů a způsobu vyvěšení na úředních deskách dotčených obcí.

Říčany zákazem reagovaly na iniciativu Prahy, která připravuje podobně razantní zákaz. V Říčanech a okolí se opatření vztahovalo na kamiony nad 12 tun, které nemají v místě nakládku nebo vykládku. Zákaz se týkal zejména silnice druhé třídy číslo 101, která slouží jako přivaděč k dálnici D1. Kvůli nedokončenému Pražskému okruhu si tudy zkracují cestu řidiči na trase mezi Plzní a Brnem na jedné straně a Hradcem Králové či Mladou Boleslaví na straně druhé.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio