Průzkum mezi školáky: Za vysvědčení chtějí plyšáky, mobily i eura

Druhé pololetí ve školách končí. Učitelé dnes rozdají vysvědčení. Emoce spojené s hodnocením prožívají děti i rodiče. V českých rodinách se ustálil zvyk odměnit dítě za pěkné známky nebo snahu elektronikou, financemi nebo pozváním do cukrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysvědčení

Vysvědčení | Foto: Michaela Vydrová

Někteří rodiče odměňují své ratolesti za samé jedničky, další za snahu a ostatní dostanou odměnu, ať se na jejich vysvědčení ocitnou jakékoli známky.

„Odměňovat děti jen za hezké vysvědčení není reálně možné u každého. Někdy se děti snaží a vyloženě dřou, ale na samé jedničky stejně nedosáhnou. Takže by to měl objektivně posoudit každý rodič sám, což je ale někdy nejtěžší,“ říká učitelka Martina Loulová ze základní školy v Praze-Kbelích.

„Osobně jsem spíše pro rodinnou oslavu za zvládnutí dalšího školního roku než konkrétních výsledků. Jako největší odměnu vnímám prázdniny,“ dodává.

O prvním příslibu odměny se začíná mluvit pohledem nad pololetním vysvědčením. A sice když se v červnu pětky přemění na čtyřky, čtyřky na trojky a podobně.

„Často se systém odměn za vysvědčení ujímá hlavně u prarodičů. Rodiče je využívají jako motivační páku. Když dítě něco moc chce, přislíbí mu to za školní snahu,“ říká dětská psycholožka Lída Filipová.

Vysvědčení na konci školního roku je většinou lepší než pololetní. Paní učitelky se v případě nerozhodné známky v lednu přiklánějí k té horší, s příslibem lepší na konci školního roku.

Nic ani za samé jedničky

I když se zvyk odměn za výsledky ve škole v Česku usadil poměrně nedávno, jsou i rodiny, kde dítě nic nedostane. A přitom nezáleží, jestli má samé jedničky, nebo se nesnaží vůbec.

„Naše děti nic nedostávají, maximálně půjdeme na zmrzlinu oslavit začátek prázdnin, ale ne přímo vysvědčení,“ přiznává Alena Nezbedová, maminka desetileté Báry.

Podle její zkušenosti ze zájmových kroužků je pro děti kolikrát důležité hlavně něco dostat než se dozvědět:

„Za nás nebylo tolik odměn, diplomů, uznání a soutěží jako dnes. Teď je to přehnané a spíš demotivující. Děti netouží po tom něco se dozvědět nebo vyrobit, ale hlavně si něco odnést a dostat.“

Někteří rodiče ani sami odměnu nenabízejí a peníze nedávají. „Když si odměnu přeje, tak dáme. Sami nenabízíme. Zatím byly samé jedničky, ale i kdyby byla dvojka, dostala by odměnu. Vysvědčení si prohlédneme, slovně pochválíme a ukážeme příbuzným. Pak jdeme obvykle na slavnostní večeři nebo uvařím oblíbené jídlo,“ říká Marie Belejová, maminka desetileté Alžběty.

Rodiče dnešních školáků si nepamatují, že by za své vysvědčení byli odměněni nějakým větším dárkem. Jenom ti s vyznamenáním dostali od paní učitelky knížku.

Vysvědčení ve světě: V Belgii dárky rozdává škola, v Brazílii jdou na pizzu

Číst článek

„Možná jsem dostala od prarodičů peníze, ale drobné. Rodiče mi zase vždycky říkali, že se učím pro sebe,“ vzpomíná si Marie Belejová, která dnes pracuje jako lékařka.

Čtvrťáci chtějí plyšáka, elektroniku, kimono, dovolenou v Itálii

Podle malého průzkumu mezi žáky jedné čtvrté třídy pražské základní školy si děti nejčastěji přejí hračky – například Lego, plyšáka, pistoli Nerv Modulus. Z elektroniky pak mobilní telefony, notebook, tablet, herní konzoli Nintendo, Playstation, Xbox, aplikaci pro virtuální realitu, počítačovou hru, kupony paysafecard, sportovní kameru GoPro, MP3 a reproduktory.

„Michal dostane tablet, protože je znát snaha a známkám to pomohlo. Začal se i sám učit. Jinak určitě půjdeme na zmrzlinu a jeho oblíbené bubbleology,“ slibuje maminka Sylvie Kružíková.

Školáci si také přejí potřeby podle jejich zájmu - kimono, kolo, brusle, knížku Já, JůTuber, věci na ruční vyrábění, dovolenou v Itálii, boty nebo nalepovací nehty.

Mezi přání patří i peníze jak od rodičů, tak i prarodičů – v hodnotě od 100 až do 2000 korun. Oblíbená je i návštěva fastfoodových restaurací nebo cukrárny.

Děti si za vysvědčení přejí hračky a elektroniku | Foto: Michaela Vydrová

„U nás je zvykem vysvědčení oslavit. Většinou jdeme někam na zmrzlinu nebo do 'mekáče'. To je můj ústupek, děti to mají rády a rozhodně se tam nestravujeme pravidelně. Jednou za čas to přežiji. Jinak dostanou maličkost za přibližně 300 korun – pro syna Lego a pro starší dceru něco z Clair's,“ přiznává maminka Kamila.

„Jako dítě jsem také dostávala maličkost, za první vysvědčení plyšového psa. Doteď si ho pamatuji. Pak jsem drndala o skutečného psa, až jsem se ho ve čtvrté třídě dočkala,“ dodává.

Zvíře si v našem malém průzkumu nikdo z dětí nepřál. Mezi jinými dětmi ale taková přání jsou a rodiče k tomu nakonec i svolí.

„O odměně bylo rozhodnuto po třídních schůzkách ve třetím čtvrtletí. Děti dostanou asi křečky a zavírací nůž na tábor,“ říká Martina, maminka dvojčat, které chodí do první třídy.

Psycholožka: Odměny nejsou špatný systém

Děti se ale rády nechají i překvapit nebo jim je jedno, co dostanou. Podle psycholožky Lídy Filipové jsou odměny za vysvědčení pro dítě motivací:

„Nepokládám to za špatný systém, i rodiče pracují usilovněji s příslibem finančních odměn a bonusů. Každý z nás potřebuje motivaci, jde o její míru a jasnost. Neměla by být taková, aby dítě zaháněla do kouta, pocitu neúspěchu a selhání. Snahu pracovat soustavně je určitě dobré ocenit podle věku dítěte.“

Podle průzkumu mezi žáky sedmé třídy základní školy se přání nejčastěji točí kolem elektroniky – mobilních telefonů, nejčastěji iPhonů, dále tabletů nebo počítačů. Starší děti si přejí i peníze – koruny i eura, protože si dárek chtějí koupit sami.

Prázdninový hit gyroboard

Obchodníci potvrzují, že nárůst prodeje určitého zboží je před vysvědčením až o 50 procent vyšší oproti běžnému období.

„U elektroniky se dá říci, že čím starší je dítě, tím dražší dárky mu rodiče pořizují. Spolu s hračkami je pak elektronika oblastí, kde je nárůst prodejů největší,“ říká Michala Gregorová z Mall.cz.

„U hraček je to typicky Lego a pak také vzdělávací hračky, deskové hry a vybavení na prázdniny. Z elektroniky jsou to chytré hračky jako mobil, tablety, notebooky, herní konzole a hry či akční videokamery. Za klasické hračky rodiče nejčastěji utrácejí okolo 500 korun, u elektroniky je útrata několikanásobně vyšší,“ přibližuje.

Letošním hitem jsou podle Karla Kučery z internetového obchodu Alza.cz například sluchátka HyperX Cloud nebo tablet NVIDIA Shield: „Pro menší školáky řada Lego Nexo Knights. Prázdninovým hitem budu gyroboardy, které se těší velké oblibě mezi dětmi i dospívajícími.“

Společnost Datart zase zaznamenala pokles zájmu o tablety, které nahrazují mobilní telefony s displejem pěti a více palců. „Podle nás jsou novým hitem letošního konce školního roku jednoznačně kvadrokoptéry s kamerou a kolonožky,“ zjišťovala mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

V rodinách, kde dítě nepřineslo zrovna vzorové vysvědčení a je označováno za „flákače“, by se měla i tak udělat jakási symbolická tečka za uplynulým rokem. Stačí drobnost a třeba klidná strategie pro následující školní rok – jak učivo dohnat a známky si příště vylepšit.

Do bazénu nebo zoo

Odměnou pro děti je i čas strávený s rodiči. Společně tak mohou na začátku prázdnin vyrazit na výlet do akvaparku nebo zoologické zahrady.

„Syn si většinou nic nepřeje. Motivujeme ho spíše my. Například když vytáhne matematiku na jedničku, pojedeme o prázdninách do akvaparku. I když bychom tam jeli stejně. S tatínkem se teď domluvil na počítačové hře. Ale protože má o prázdninách narozeniny, bude to dárek za obě události,“ říká Klára, maminka desetiletého Adama.

Akvaparky, zoologické zahrady, nejrůznější centra volného času, hrady a zámky a další oblíbená a vyhlášená místa, nabízejí pro školáky často na konci školního roku slevy nebo vstupy zdarma.

Například zoologická zahrada v Jihlavě a Děčíně nabízí jedničkářům vstup zdarma během čtyř dnů. V Liberci ho mají i dvojkaři. Méně úspěšní školáci mají v Jihlavě slevu 50 procent.

Akce a nejrůznější soutěže nabízejí i obchodní centra. Například Obchodní centrum Letňany bude rozdávat jedničkářům volné lístky na výstavu Titanic nebo si zájemci mohou zahrát videohru Lego Star Wars a k tomu i Lego vyhrát.

Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme