Průzkum pro Český rozhlas: zavřené obchody o státních svátcích nevadí dvěma třetinám Čechů

Dvě třetiny Čechů souhlasí s tím, aby velké obchody měly o státních svátcích zavřeno. Většina lidí plánovala nakoupit si předem. Ukazuje to exkluzivní průzkum, který si nechal zpracovat Radiožurnál. Kvůli nejasnému výkladu zákona ale budou některé obchodní domy otevřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkum MEDIAN názor na uzavírání.png

Průzkum MEDIAN názor na uzavírání.png | Foto: Median

V pátek 28. října budou mít obchody poprvé zavřeno. Zákaz se týká prodejen, které mají plochu nad 200 metrů čtverečních, tedy jsou velké zhruba jako dva rozměrné byty.

Novinka vadí jen třetině Čechů, ukazuje exkluzivní průzkum společnosti Median pro Radiožurnál. V něm nadpoloviční většina dotázaných (65 %) s uzavřením velkých obchodů o významných svátcích souhlasí. Změnu podporují především ženy, v případě mužů jde o více než polovinu.

Průzkum MEDIAN: Názor na uzavírání velkých obchodů na státní svátky – dle frekvence nákupů | Foto: Median

„Jsou dva základní důvody. Jeden z nich je, že v obchodech je větší podíl žen, a tím pádem má na ně úprava pozitivnější efekt než na muže. Druhý důvod je, že v domácnostech jsou ženy hlavním nákupčím a raději nakupují v předstihu na rozdíl od mužů, kteří nakupují kdykoliv,“ vysvětluje analytik Josef Fišer. S uzavřením obchodu častěji souhlasí starší lidé, kteří o svátcích téměř nikdy nenakupují.

Obchodníci prý ztratí kvůli omezení otvírací doby o svátcích stovky milionů korun

Číst článek

Nadpoloviční většina lidí (60 %) šla nakupovat v předstihu, ostatní pak spoléhají na malé prodejny, stánky, čerpací stanice, obchody v nemocnicích, na nádražích a letištích. Pět procent lidí dokonce na e-shopy. Pro dovozové služby totiž zákaz neplatí. Platí jen pro výdejny zboží. „Pokud má e-shop výdejnu, ta přesahuje 200 metrů čtverečních a bude se tam ve svátek vydávat zboží, tak je výdej součástí prodeje. Podle inspekce to není v pořádku,“ vysvětluje Jiří Frölich z České obchodní inspekce.

Průzkum MEDIAN: Reakce na uzavřené obchody o státních svátcích | Foto: Median

Kvůli nejasnému výkladu zákona ale některé obchodní domy otevřou. V provozu zůstanou jen malé prodejny a butiky, které jsou menší než zákonem stanovená hranice dvou set metrů čtverečních.

Nákupní domy v centru Brna nebo v Praze na Pankráci budou na státní svátek zavřené úplně. Někteří zaměstnanci do práce ale stejně půjdou, protože firmy mohou provádět inventuru nebo doplňovat sklady. To kritizuje předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová. „Podle stanoviska ČOI to není porušení zákona, ale podle našeho názoru je to neetické,“ říká. „Mateřské společnosti (prodejen), které to provedou, by si to u nich doma nedovolily,“ tvrdí Burianová.

Zákaz prodeje o státních svátcích kritizuje Hospodářská komora, která chystá ústavní stížnost. Podle ní zákon některé firmy diskriminuje. Česká obchodní inspekce ale bude ale v pátek prodejny kontrolovat a obchodníkům za porušení hrozí až milionová pokuta.

Průzkum MEDIAN: Frekvence nákupů o státních svátcích | Foto: Median

Společnost Median výzkum provedla 25. a 26. října na vzorku 1007 respondentů starších 18 let. Statistická odchylka činí 1,5 až 3,5 procenta.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme