První den ve škole poznávali spolužáky a už se také naučili básničku

4. září 2017

První školní den je velká událost pro celou rodinu. Někde si ho nenechají ujít ani babičky a dědečkové. V České republice v pondělí 4. září poprvé do školních lavic usedlo téměř 110 tisíc dětí. Byla mezi nimi i šestiletá Ellen z Českých Budějovic.

Den pro ni začal čistěním zubů, česáním a hlavně poslední kontrolou aktovky, jestli je v ní vše potřebné. S maminkou Martinou tak Ellen Marková ještě jednou nahlédla třeba do vybaveného penálu. Následovalo samozřejmě pořízení fotografie z prvního školního dne.

Po příchodu do třídy si Ellen vybrala místo v první lavici. „První, co je čeká, je seznámení se spolužáky a se mnou a potom hned od prvního dne vlastně už začínáme s výukou. Ono se to nezdá, ale už ty hry, které děti hrají první dny ve škole, směřují k tomu, aby třeba uměly rozkládat slova na hlásky,“ vysvětluje třídní učitelka 1. B na Základní škole J. Š. Baara v Českých Budějovicích Viktorie Petrovitzová.

Hned první den se tu děti naučily básničku Hola hola, škola volá. Ve škole strávily zhruba hodinu a půl, po vyučování už na ně čekali rodiče.

„Budu se tam učit psát, kreslit, číst a počítat,“ líčila Ellenka, co vše ji brzy ve škole čeká. Stejně jako ona zažilo první školní den 6800 dětí v Jihočeském kraji.

autor: hoch
Spustit audio