První letošní mláďata plameňáků v ostravské zoo

23. červen 2015

V hejnu plameňáků kubánských ostravské zoo se začala líhnout mláďata. První se vyklubalo 6. června. K dnešnímu dni je na světě šest mláďat, ale číslo určitě není konečné, na vejcích sedí dalších jedenáct párů.

Po loňské velmi úspěšné hnízdní sezoně, kdy se na novém hnízdišti podařilo úspěšně odchovat šest mláďat, to v letošním roce vypadá na ještě vyšší počet. Ostravská zoologická zahrada tak překoná loňský rekord v celkové početnosti hejna těchto starobylých majestátních ptáků.

Plameňáci hnízdí na vyvýšených kuželovitých hnízdech, která si budují z bláta a vláknitého materiálu, které se dobře pojí a odolává dešti i naplavené volné vodě. Do hnízdní jamky na vrcholu hnízda snáší samička jedno bílé vejce, které střídavě inkubují po dobu cca 30 dnů oba rodiče. Mláďata plameňáků jsou po vylíhnutí pokryta šedobílým prachovým peřím a na rozdíl od dospělých mají krátké nohy i krk a rovný zobáček. Intenzivní oranžovorůžové zbarvení získají až v průběhu druhého roku života.

Plameňák kubánský

Zbarvení plameňáků je způsobeno oranžovo-červenými barvivy (karotenoidy) obsaženými v potravě plameňáků, která se ukládají do peří. První měsíce krmí rodiče své potomky speciálním rosolovitým výměškem ze zažívacího ústrojí. Poté začínají mladí plameňáci přijímat potravu dospělých, kterou tvoří drobní korýši, řasy a plankton.

Zoo Ostrava chová plameňáky kubánské od roku 1979. Současné hejno čítá téměř 60 jedinců, což je za celou historii chovu v ostravské zoo největší počet. V posledních letech se plameňáci v Ostravě pravidelně rozmnožují. Každoročně se jim daří úspěšně odchovat 4-6 mláďat, přičemž starší mláďata postupně dospívají a zapojují se do reprodukce. Za celou dobu chovu těchto impozantních ptáků se zde podařilo odchovat přes 50 mláďat.

Mládě plameňáka kubánského

Plameňáci kubánští (Phoenicopterus ruber) obývají mělká jezera a laguny souostroví Velkých Antil (Kuba, Bahamy, Hispaniola), poloostrova Yucatan a severu Jižní Ameriky. Prozatím nepatří k ohroženým druhům, ale jejich přirozené prostředí se zmenšuje v důsledku průmyslové těžby soli.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio