První odchované slůně v Česku slaví 5 let. ‚Malá‘ Rashmi váží už 1,6 tuny

12. duben 2016
Zprávy , Zprávy

První odchované slůně v Česku má dnes pět let. Jde o sloní slečnu Rashmi z ostravské zoo. Žádnou velkou party ale chovatelé nepřipravují. I kvůli tomu, že nedávno v zoo uhynulo nejmladší mládě ve skupině, ani ne dvouletá samička.

Rasmi naštěstí prospívá dobře a dál láká do ostravské zahrady výpravy z celého Česka. „Přejeme jí, ať se na ni chodí koukat hodně lidí, ať je tady dlouho. Taky jí přejeme hodně síly,“ přejí sloní samičce Verča, Natalie a Elizabet, studentky ostravských škol, které se jdou vždy v zoo podívat, jak zase vyrostla.

Za pětiletou sloní slečnou míříme – kam jinam než k ní domů, do sloního pavilonu. „Zatím je nejmenší, takže podle toho ji návštěvníci bezpečně poznají,“ říká mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Rashmi aktuálně váží přes 1600 kilogramů, v kohoutku měří necelé dva metry. Dalo by se říct, že už je to sloní dorostenec. Ale k mámě má stále silné pouto, protože se pořád ještě kojí.

„Samozřejmě nás těší, že je to vlastně první odchované slůně v rámci českých a slovenských zoologických zahrad, byť samozřejmě víme, že slůňata nemají vyhráno do věku sedmi let,“ upozorňuje mluvčí zoo.

Připomíná tak, že v ostravské zoo se už vlastně narodila tři slůňata, dvě ale uhynula. „I v souvislosti s nedávným úmrtím nejmladšího slůněte na obávaný herpes virus se dále soustředíme na celou populaci slonů v lidské péči. I v přírodě, protože ten virus je velmi obávané onemocnění a zatím neumíme těm slonům pomoci,“ dodává Nováková.

Čtěte také

Kdo by chtěl přispět na výzkum sloních nemocí, může například vhodit minci do sloního mincotoče, který je přímo v pavilonu slonů.

„A co Rashmi přát? Ať dále roste a sílí a je zdravým slonem. A úplně nejlepší by bylo, aby jednoho dne taky na svět přivedla svého potomka,“ přeje Rashmi mluvčí zoo Šárka Nováková.

autor: iha
Spustit audio