První ohebné zuby

20. srpen 2012
Monitor

Zuby jsou obvykle nejtvrdším materiálem v těle. U ryb krunýřovců to ale neplatí – jejich zuby se pružně ohýbají.

Zuby obratlovců mají tvar i strukturu, které co nejlépe odpovídají jejich funkci. Ta je u většiny obratlovců spojena s kousacími pohyby, které vyžadují tvrdost zubů – kousáním, žvýkáním a drcením potravy nebo jejím odřezávání. Existuje však malý počet druhů, u nichž zuby slouží k filtraci potravy nebo jejímu seškrabávání z povrchu. Příkladem mohou být sladkovodní ryby z čeledi krunýřovcovití (Loricariidae), které se hojně chovají v akváriích. Jejich ústní dutina je zakončena přísavkou s řadou drobných zoubků, které krunýřovec používá jako škrabku.

Belgičtí vědci zkoumali složení a mikrostrukturu zubů pěti druhů krunýřovců. Ke svému překvapení zjistili, že dlouhé, tenké a ostré zoubky některých druhů jsou ohebné. Každý zub obsahuje sekci, v níž nad anorganickými sloučeninami vápníku a fosforu převládá pružný organický kolagen. Díky ohebné sekci se zub, který pod tlakem přichází do styku s tvrdým podkladem, nezlomí, ale ohne. Jakmile tlak povolí, navrátí se do původního tvaru. Je to vůbec první příklad ohebných zubů, jaké známe, ale podle vědců nemusí být jediný. Z výhod ohebných zubů by mohly těžit například korálové ryby, které seškrabávají řasy z útesů.

Zdroj: Physiological and Biochemical Zoology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.