První pololetí roku 2017 přineslo skvělé zprávy pro digitální rozhlas v Německu

14. srpen 2017

Spuštění druhého celoplošného DAB+ multiplexu až s šestnácti novými programy lze očekávat v druhém čtvrtletí příštího roku.

Sdružení Digitalradio Deutschland, které spojuje napříč německým trhem subjekty zainteresované v oblasti digitálního rozhlasu, hodnotí první pololetí roku 2017 pro tuto technologii jako úspěšný. „Jsme velmi překvapeni dynamikou, jakou nyní rozhlasový trh má,“ uvedl Willi Steul, předseda Digitalradio Deutschland. Celoplošný rozhlasový DAB+ multiplex v současné době pokrývá 96 % populace. Podpořen je aktuálně masivní informační kampaní.

Jednou z nejočekávanějších události je spuštění druhého celoplošného multiplexu, který může přinést do éteru až šestnáct nových programů. Tato digitální síť by měla být spuštěna ve druhém čtvrtletí příštího roku a na jejím budování se podílí společnosti Media Broadcast a Absolut Digital. Další dobrou zprávou, o níž web Digitální rádio informoval v pátek, je vybavenost bavorských domácností DAB+ přijímači, která dosáhla hodnoty 20 %. Dalšímu zvyšování této cifry jistě napomůže i rozvoj regionálních multiplexu v oblasti Franků.

V Bádensku-Württenbersku se ke startu připravují nové digitální stanice. Kromě Rock Antenne se mohou majitelé DAB+ přijímačů těšit také na Radio Regenbogen 2 a Antenne 1. Poměrně nedávno se v jednom z tamních multiplexů objevila i stanice Radio Teddy. Velký zájem o volnou kapacitu přišel z regionu Berlín-Braniborsko. Čtyřiadvacet rozhlasových stanic se hlásí do výběrového řízení regulátora MABB včetně těch, které již vysílají v pásmu VKV. Marketingová kampaň na podporu DAB+ rádia probíhá i na webu daplus.de.

autor: lukpo
Spustit audio