První sladkovodní mosasaurus

20. prosinec 2012

Maďarští a kanadští paleontologové popsali nový druh mosasaura. Měřil až šest metrů a žil podobně jako dnešní sladkovodní delfíni.

Mosasauři byli obrovští šupinatí ještěři, kteří žili a zanikli spolu s dinosaury na konci druhohor. Dosavadní fosilní nálezy vedly k přesvědčení, že šlo o výhradně mořské plazy. Nově popsaný druh však dokazuje, že existovaly i mosasauři, kteří žili ve sladké vodě. Mosasaurus s latinským jménem Pannoniasaurus inexpectatus pochází ze svrchně křídového souvrství Csehbánya v západním Maďarsku. Paleontologové zde objevili kostry mláďat i dospělých jedinců, kteří dorůstali až šestimetrové délky. Ve svém prostředí tak tito mosasauři zřejmě patřili k vůbec největším vodním predátorům.

Sladkovodní Pannoniasaurus žil asi před 84 miliony lety. Od ostatních mosasaurů se lišil netypickou anatomií pánve a ocasu i končetinami, které více připomínaly suchozemské ještěry. Lebka byla zploštělá a podobala se spíš té krokodýlí. Jeho objev dokázal, že mosasauři byli schopni adaptovat se na různé typy vodního prostředí. Skupina se tak podobá moderním kytovcům. Většina z nich je vázána na mořské prostředí, ale mezi ozubenými kytovci najdeme několik sladkovodních druhů, které žijí v Amazonce, Ganze a řece Jang-c'-ťiang.

Platecarpus plaval jako žralok

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.