Pryč s vejci z klecových chovů. Některé supermarkety v Česku chtějí prodej ukončit do osmi let

2. září 2017

Češi mají podle farmářů stále větší zájem o vejce z chovů, kde se slepicím žije lépe. Reagují na to i některé obchodní řetězce, které v budoucnu nechtějí prodávat vejce z klecových chovů. Podle drůbežářů ale v Česku pravděpodobně nenajdou dostatek dodavatelů.

„Tady máme slepičky ve volné zastřešené voliéře a ten výběh dělá hodně,“ ukazuje na farmě v Dolínku nedaleko Prahy chovatelka Jaroslava.

Podle majitelky hospodářství Markéty Severové zájem o vejce z takových chovů roste. Poptávku velkých obchodníků by ale farmáři pokryli jen stěží, říká: „Ty bio chovy jsou hrozně malé. Tam je malá produkce, aby se splnila cena. Bio vejce vyjde na 6 až 10 korun.“

Letos v lednu se ale dohodli velcí prodejci ve Francii, například Intermarché nebo Netto, že do roku 2025 ukončí alespoň prodej vajec z klecových chovů. Britské Tesco chce klecová vejce do osmi let stáhnout z prodeje i v Česku.

„Je patrný nárůst zájmu o vejce z volných výběhů. Součástí našeho rozhodnutí je snaha společnosti zajistit, aby své produkty vyráběla udržitelným a etickým způsobem. Je tam uvedeno delší časové období, abychom byli schopni zajistit zásobování,“ vysvětlil mluvčí Václav Koukolíček.

Změnu zvažuje i společnost Lidl. Jak ale dodala mluvčí Zuzana Holá, záležet bude na možnostech dodavatelů.

Ty jsou podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé zatím omezené. Asi jen každé osmé české vejce totiž podle Dlouhé pochází od nosnic z ekologických nebo podestýlkových chovů.

„Pokud řetězce budou schopny zaplatit vyšší cenu za vejce, tak se během několika let předělá takto víc hal,“ uvedla.

Za vejce z podestýlkového chovu lidé v obchodech zaplatí o korunu až dvě víc než za vejce z klecí. Bio vejce pak přijde oproti klecovému až třikrát dráž. Podle České statistického úřadu průměrný Čech spotřebuje 255 vajec ročně, tedy asi pět vajec za týden.

autor: eku
Spustit audio