Psaní neužitečné jako láska, hra, dětství

2. leden 2015

„Třinácté století hovořilo k srdci, 20. století k oku.“ Píše francouzský spisovatel Christian Bobin ve svém „životě svatého Františka“, v knize Ten nejnižší, kterou vydalo nakladatelství Dauphin.

Kdo zná jinou autorovu do češtiny přeloženou prózu Krokem bláznivým, možná už tuší, že rozhodně nepůjde ani o běžný religiózní text, ani o pompézní historický román. Útlá knížka o muži, který se podle legendy nestal kupcem s drahými látkami jako jeho otec, ale oblékl prosté mnišské roucho, je podle překladatele Denise Molčanova „sama o sobě františkánská a meditativní“.

Kniha o kráse a jednoduchostiNakladatel knihu doporučuje s tím, že se nejedná ani o „životopis ani hagiografie, nýbrž poetický text o životě Svatého Františka z Assisi, text o kráse matek a radosti dítěte a o andělském úsměvu Boha. Chlapec odešel s andělem a pes šel za nimi. Ta věta se zázračně hodí na Františka z Assisi. Moc se o něm neví a to je dobře. To, co se o někom ví, popravdě brání, abychom ho poznali. Přes to, co se o něm říká v přesvědčení, že dobře víme co, na něj vlastně nevidíme.“

03284143.jpeg

Francouzský spisovatel Christian Bobin se narodil v roce 1951 ve středofrancouzském průmyslovém městě Creusotu, v kraji vzdalujícím se již Burgundsku a jeho zlaté vinařské stezce, na cestě k lesům kolem středověkého města Autun. Kde se narodil, tam také žije, v čím dál větší skrytosti, věrný vlastním slovům o útěku Rimbaudově: „Zmizet znamená si polepšit“.

Díky tomu si zřejmě vybral také „františkovskou“ tematiku pro svoji knihu. Protože psaní je pro něj, jak čteme v nakladatelském medailonu „to neužitečné tak jako láska, hra, dětství. Protože užitečné není nic, jako láska, hra, dětství.“

autoři: Milena M. Marešová , Ivana Myšková
Spustit audio