Psi ušatí z pražské zoo se starají o pět štěňat

8. srpen 2012

V Zoo Praha se narodila pětice psů ušatých, které mohou návštěvníci pozorovat v pavilonu Afrika zblízka. Pražský chovný pár psů ušatých přivedl v posledních šesti letech na svět celkem 27 mláďat a všechna štěňata se podařilo úspěšně odchovat. K tomuto výjimečnému výsledku přispělo i to, že rodičům s odchovem pomáhají starší sourozenci štěnat, takzvaní helpeři.

Současný chovný pár psů ušatých je v pražské zoologické zahradě od roku 2005, samice pochází z jihoafrické farmy. První mláďata přivedla na svět dva roky po svém příchodu do Prahy; následovalo dalších pět vrhů štěňat.

Před rokem 2007 nebyla pražská zoo v chovu psů ušatých tak úspěšná: za čtvrt století odchovala jen pět mláďat. „Společně s vybudováním nové expozice pro psy ušaté jsme změnili i metodiku jejich chovu: zvířatům jsme umožnili, aby si budovala své vlastní nory, a u chovného páru ponecháváme takzvaného helpera – starší mládě, které pomáhá s odchovem svých nově narozených sourozenců,“ vysvětlil kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. Ve volné přírodě jsou „helpeři“ běžným jevem, v odchovu v lidské péči se jich však příliš často nevyužívá.

Štěňata psů ušatých se rodí v noře, kterou pro ně připraví jejich rodiče. Pražský chovný pár má sice ve svém výběhu k dispozici noru umělou, ale dává jednoznačně přednost té, kterou si vyhrabal sám. Štěňata se mimo noru poprvé vydávají zhruba 17 dní po porodu.

Jedno ze štěňat psů ušatých v pražské zoo

Pětice pražských štěňat už noru opustila a postupně se seznamuje s venkovním výběhem. Prozatím se mláďata většinou neodvažují do vnitřních prostor pavilonu Afrika zblízka, který pro ně představuje neznámé území, a proto jim rodiče přenášejí potravu z pavilonu ven. Návštěvníci tak mohou vedle her štěňat a jejich zvědavého prozkoumávání okolí pozorovat i to, jak mláďata „žebrají“ o jídlo u dospělých psů. „Pes ušatý se od ostatních psovitých šelem liší tím, že žere hmyz. K pojídání hmyzu má také uzpůsobený svůj velmi drobný chrup, který se skládá z 48 zubů,“ popsal Brandl.

Nejvýraznějším znakem tohoto zvířete však jsou, jak už ostatně napovídá jeho jméno, obrovské ušní boltce, které svou délkou přesahují délku jeho hlavy. V africké domovině psa ušatého slouží jeho boltce jako víceúčelové zařízení: zachycují i velmi slabé zvuky vydávané hmyzem, kterým se pes živí, a zároveň psovi pomáhají odvádět z těla přebytečné teplo.

Samec psa ušatého se svým potomkem

V přírodě přežijí průměrně dvě štěňata z jednoho vrhu.

autor: Zoo Praha
Spustit audio