Pštrosí, slepičí i křepelčí vejce visí ze zámeckých lustrů a krbu

31. březen 2018

Tisíc vajec všech možných velikostí po roce opět zdobí interiér zámku v Jindřichově Hradci. Klasické kraslice v ošatkách ale nečekejte. Zlatá, černá nebo modrá vejce všech velikostí se totiž splašila.

Průvodce Tomáš Krajník například na lustr v modré jídelně zavěsil několik desítek modrých vajec nejrůznějších velikostí. „Možná, že některá ta křepelčí jsou pravá, jinak používáme také trochu napodobeniny, ale tady třeba vidíme jedno, které je zaručeně opravdové. Pak jsou tady vejce kachní, husí, slepičí, měli jsme i pštrosí, ale to se nějak rozbilo,“ prozradil.

Výstavu Splašená vejce, kterou vymyslel bývalý kastelán Václav Bis, chválí současný správce zámku Jan Mikeš. „Já musím říct, že v letošním roce se mi nesmírně líbí ta instalace modrých vajec v jídelně. Myslím, že tu místnost docela zajímavě proměnila,“ komentoval.

Každoročně se také těší na instalaci v Rondelu. „Na práci pana Bise se mi líbí, že často to na první pohled v té místnost ani neuvidíte, potom se zadíváte na nějaký detail a najednou zjistíte, kde všude ta vejce jsou. Je to vlastně každý rok takové objevování,“ dodal.

Návštěvníci uvidí například červenozlatá vejce na krbu a pod nimi také rozbité vejce pštrosí. „Ta situace nás někdy přiměje k řešení, které by nás předtím nenapadlo, takže rozbité vejce nás může stimulovat k nové kompozici,“ řekl s úsměvem Tomáš Krajník.

Interiéry jindřichohradeckého zámku ozdobí o Velikonocích také květinové vazby. Pokoje Adamova stavení si návštěvníci můžou o svátcích projít bez průvodce.

autor: hoch
Spustit audio