Psycholožka Malá v Diagnóze F: Agrese dítěte není důvodem pro umístění na psychiatrii

1. září 2017

Z výzkumů vyplývá, že deset až dvacet procent dětí přijde během svého života do kontaktu s dětskou psychologickou nebo dětskou psychiatrickou službou. V jednom okamžiku se toto téma může v České republice podle odhadu týkat asi 150 000 dětí.

Psychiatrická nemocnice Dobřany má k dispozici více než padesát lůžek pro dětské pacienty, které využívají zejména děti s duševními poruchami a poruchami chování, které se nedaří zvládat ambulantně.

Podezření na to, že by dítě mohlo mít psychiatrickou diagnózu, je možné vyjádřit už u kojenců. „Třeba těžká mentální retardace je psychiatrická diagnóza a má velký význam při úvahách o náhradní rodinné péči,“ říká v rozhovoru Diagnózy F dětská klinická psycholožka PhDr. Karolína Malá z psychologického týmu Psychiatrické nemocnice Dobřany. Pacienti do Dobřan přicházejí na doporučení psychiatrů, ale i z jiných oddělení nemocnic, například z chirurgie či foniatrie, protože i tam se léčí děti, jejichž poruchy někdy bývají označeny jako psychosomatické. „Z foniatrie třeba přicházejí děti, které mají poruchy řeči. Z nějakého důvodu nemluví nebo se zdá, že nerozumějí řeči, a tam je potřeba udělat důkladnou diagnostiku, aby se zjistilo, co je příčinou tohoto stavu,“ dodává Malá.

V rámci léčby se děti účastní mimo jiné psychoterapeutických aktivit, ale i volnočasových aktivit. „I v nemocnici mají děti volný čas a u dětských psychiatrických pacientů jsem vypozorovala, že ho často neumí využít, vůbec se neumějí bavit,“ říká psycholožka.

Určit, s jakými obtížemi přicházejí děti do Dobřan nejčastěji, je velmi obtížné, protože situace se v posledních letech mění. „Máme hodně dětí s poruchami chování, množí se nám případy dětí, které za sebou mají nějaký poměrně vážný suicidální pokus, máme hodně dětí, které se sebepoškozují, a relativně dost je dětí s vážnými duševními poruchami z okruhu psychóz, jako jsou schizofrenie nebo poruchy schizofrenního okruhu,“ říká psycholožka. Většina z poslední zmíněné skupiny dětí přichází zhruba v období puberty, ovšem Malá vzpomíná i případ dívenky, u které byly tyto potíže diagnostikovány už v pěti letech.

Karolína Malá

Někdy se veřejnost, učitelé či rodiče domnívají, že důvodem k hospitalizaci na psychiatrii je i skutečnost, že se dítě projevuje nadmíru agresivně. Agrese však podle psycholožky zpravidla není důvodem k umístění dítěte do podobného zařízení. „Tyto potíže častěji vyžadují resocializaci, výchovná opatření, sociálně-právní opatření a jiné,“ dodává psycholožka.

Jak se dětští pacienti vyrovnávají se svou psychiatrickou diagnózou? Jakou roli v tom hrají rodiče? A s jakými nálepkami se děti setkávají ve škole či v jiných zařízeních? I o tom byl poslední rozhovor třídílného speciálu Diagnózy F věnovaného dětské psychiatrické péči. Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

Odkaz:
Psychiatrická nemocnice Opařany – https://www.pldobrany.cz/

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.