Ptačí chřipka tvrdě dopadá na polské chovatele. Objednávky z Česka ale neklesají

Polsko hlásí třicet ohnisek ptačí chřipky. Zlikvidovalo kvůli tomu téměř milion kusů drůbeže. Země je přitom největším exportérem drůbežího masa v Evropě a Česká republika je pro něj po Německu druhým největším odběratelem. Podle zástupců drůbežářů se ale ochoření na obchodech zatím neprojevuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kachny v klecích na farmě v severoanglickém Naffertonu, kde se objevila ptačí chřipka

Kachny v klecích na farmě v severoanglickém Naffertonu, kde se objevila ptačí chřipka | Zdroj: Reuters

„Přijali jsme opatření a k dnešnímu dni je problém zvládnutý. Je to ale nemoc, jejíž šíření se dá těžko předvídat. Přenášejí ji divocí ptáci. Ale k dnešku můžu říct, že tam, kde se ptačí chřipka objevila, je pod kontrolou,“ prohlásil polský ministr zemědělství Krzysztof Jurgiel.

Podle Hlavního veterinárního inspektorátu ale zdaleka není vyhráno. Pro polské chovatele, kteří dnes hrají v Evropě prim, to znamená těžké časy. Podle generálního ředitele Zemské rady drůbežářství Lukasze Dominiaka situace ale není tentokrát tak zlá jako v letech 2006 a 2007.

„Především je to jiný druh ptačí chřipky – H5N8. To je podtyp nemoci, který neohrožuje lidi. Ten dřívější H5N1 mohl být nebezpečný pro spotřebitele,“ vysvětluje. A Polsko není samozřejmě jedinou zemí, kterou tohle onemocnění postihlo.

Veterináři loni provedli o 6000 kontrol více. Vyměřili pokuty za rekordních 28,5 milionu

Číst článek

„Chtěl bych velmi zdůraznit, že problém ptačí chřipky obchází Evropu už několik let a zasahuje nejvíc Německo a Francii. Ale samozřejmě i nás, hodně Maďarsko a také Českou republiku. Postihuje prostě většinu zemí Evropské unie,“ dodává Dominiak.

Ohnisek nákazy je 30 a počet vybitých kusů drůbeže se blíží k milionu. Drtivá většina polských chovatelů ale vyváží dál. „Území zasažené ptačí chřipkou je vyloučené z exportu. Ale chovů v jiných částech země se to netýká. O tom mluví jasně unijní předpisy a podle nich se může dál obchodovat,“ vysvětluje Dominiak.

Doplňuje, že zatím není znát, že by klesal počet objednávek z České republiky, která je druhým největším odběratelem polského drůbežího masa. „Zatím nemáme žádné výrazné signály, že by to tak bylo. Kdyby se toho některá země snažila využít k omezení přístupu na vlastní trh, vymstilo by se jí to – zakazují to unijní předpisy,“ vysvětluje.

Změnu prý zatím nevidí ani na polském trhu, jelikož chovy zasažené ptačí chřipkou podle něj tvoří jen malou část produkce. S drůbeží z většiny území Polska se obchoduje dál.

Polský export drůbežího masa rostl v posledních letech ročně v průměru o deset procent. Jestli to tak bude i letos, záleží na tom, jestli se ptačí chřipka nebude dál šířit.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme