Ptačí jesle v pavilonu Ptačí svět jsou plné mláďat!

10. červenec 2014

Odchovna v Ptačím světě připomíná v těchto dnech spíše ptačí jesle. Ošetřovatelé zde vychovávají devět mláďat perliček chocholatých, tři pižmovky ostruhaté a jednu čírku úzkozobou. Největší pozornost návštěvníků Ptačího světa přitahuje v odchovně ptáků půvabné hejno devíti perliček chocholatých. Pestrobarevná ptáčata se vyklubala z vajec umístěných v líhni během 27. a 28. června. Samice perličky bohužel na konci snůšky uhynula, přesto se ošetřovatelům podařilo odchovat, ze dvanácti snesených vajec, devět mláďat. Hejno malých perliček se stále drží společně, při jídle i odpočinku.

Dalšími mláďaty v odchovně jsou tři pižmovky ostruhaté. V Královédvorské zoo se poprvé podařilo pižmovky rozmnožit v roce 2013. Zahrada se tak stala jednou z pouhých pěti institucí v Evropě, kde se daří pižmovky odchovávat. Letos snesla samice první vejce v průchozí ptačí voliéře, ale vzhledem ke konfliktním situacím s ostatními zde žijícími ptáky, byla přestěhována do zázemí. Vejce byla umístěna do líhně, kde se 19. června vylíhla dvě mláďata a 23. června ještě třetí. Samice mezitím snesla v zázemí další snůšku a chovatelé tentokrát očekávají přirozený odchov.

Pižmovky mláďata

Kolekci ptáčat v odchovně pavilonu Ptačí svět, která se v současné době podobá spíše ptačím jeslím, doplňuje ještě mládě čírky úzkozobé. Do líhně muselo být vejce umístěno, protož rodiče na hnízdě neseděli. Malé čírce jsou nyní tři týdny.

Všechna ptáčata umístěná v odchovně Ptačího světa dobře prospívají. Dostávají speciální krmnou směs, složenou z natvrdo vařených vajec, strouhané syrové mrkve, sekaných kopřiv a granulátu pro ptačí mláďata. Mladí ptáci již brzy odchovnu opustí, protože rychle přerůstají zdejší podmínky, a budou umístěni ve větších prostorech v zázemí pavilonu Tropických bažin, a poté v expozičních voliérách v zoo", uvedl zoolog Mgr. Michal Podhrazský.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio