Ptáky a ryby v oceánech zabíjí požírání plastů. Voní jim, zjistili vědci

15. listopad 2016

V oceánech plavou celé ostrovy tvořené odpadky z plastu. Uhynulá zvířata často mívají žaludky plné plastového odpadu. Proč ale mořští ptáci a další živočichové odpadky pojídají, to biology mátlo. Nyní vědci našli odpověď. Plastové odpadky zvířatům voní.

Vědci si dosud mysleli, že mořští ptáci pojídají plast, protože vypadá jako jídlo. Teď ale zjistili, že je to kvůli tomu, že jim jako jídlo voní. Původem vůně jsou mořské řasy. Ty tvoří potravu pro malé mořské korýše, kterým se souhrnně říká kryl. A když kryl začne pojídat řasy, ty začnou vypouštět sirnou sloučeninu jménem dimethylsulfid, což je bezbarvý plyn odporného zápachu. „Řasy tímto způsobem v podstatě křičí: Pomoc, někdo mě požírá, pomozte mi! Je to tedy jakýsi chemický křik o pomoc," říká jeden z autorů výzkumu Matthew Savoca z Kalifornské univerzity.

Voňavý plast

Matthew Savoca a jeho tým byli zvědaví, zda ptáci jedí plasty, protože zde žijí řasy, vydávající tento pach. Nejprve nechali plast plavat nějakou dobu v oceánu a pak ho vzali do laboratoře pro výzkum jídla a vína. Kolegové se na ně dívali úkosem, když cpali kusy plastu do zařízení, kterým se jinak zkoumají chemické sloučeniny ve víně. Díky tomu ale našli odpověď. „Samozřejmě se ukázalo, že všechen ten plast přímo zapáchal těmito sloučeninami síry díky řasám, které ho pokrývaly, zatímco plul mořem,“ popisuje Matthew Savoca.

Objev mořských biologů mimo jiné vysvětluje, proč je pojídání plastu častější jen u některých druhů mořských ptáků. Trubkonosí ptáci, jako jsou albatrosové anebo buřňáci, mají skvělý čich, který jim pomáhá lovit. A jsou to také ptáci, kterým nejčastěji ubližuje pojídání plastů.

Nebezpečí i pro člověka

Otrávená zvířata představují problém i pro nás. Biologové si totiž myslí, že i další mořská zvířata, třeba ryby, mohou ze stejných důvodů požírat plast, a to pak může mít zdravotní dopad i na nás, pokud jíme ryby. Nezbývá než doufat, že si vědci pospíší s výzkumem biorozložitelných plastů. Velký pokrok v tomto směru oznámili nedávno chemici z americké univerzity MIT. Podařilo se jim odhalit strukturu bakteriálního enzymu vytvářející polymery, které by se takto daly použít.

autoři: Martin Ocknecht , Dalibor Zíta
Spustit audio