Půlka prázdnin je za námi. Přinášíme tipy na další horký víkend!

1. srpen 2014

Prázdniny jsou v polovině a pořád se něco děje a je co objevovat. Na hradě Bouzov mají o víkendu středověký mumraj, v Hřiměždicích u Příbrami budou do vody v lomu skákat ze třicetimetrové výšky špičkoví cliff diveři z celého světa a v Regionálním muzeu v Českém Krumlově uvidíte vědecké ilustrace Zdeňka Buriana. Pěkně si sobotu a neděli užijte!

Folkové prázdniny
V Náměšti nad Oslavou v sobotu vyvrcholí festival Folkové prázdniny. Uslyšíte domácí i zahraniční interprety world music, moderního jazzu, lidové hudby a folku. V sobotu zahrají třeba Traband nebo kapela Tři hlasy.

Lázeňská Třeboň 2014
Řemeslné trhy, bohatý program pro děti, ochutnávka specialit lázeňských restaurací a volný vstup do bazénů – to všechno na vás čeká v sobotu 2. srpna v Třeboni. Nenechte si akci Lázeňská Třeboň 2014 ujít!


Zobrazit tipy na víkend 1. až 3. srpna na větší mapě

Bouzovský mumraj aneb markraběte Jošta turnaj
Hrad Bouzov pořádá na počest pana Bočka Kuny z Kunštátu právě tento víkend Bouzovský mumraj aneb markraběte Jošta turnaj. Připraven bude středověký jarmark, rytířská stezka pro děti, divadlo, koncert skupiny Klíč kvartet, šermířská vystoupení na hradním kolbišti a tak dále.

Barokní noc v Kladrubech
Barokní noc si můžete z pátku na sobotu užít v klášteře Kladruby. Co vás čeká? Komponovaný večer barokních zábav, chutí a vůní s tanečním představením A. Miltnerové Barokní tělo odhaleno a barokním ohňostrojem na závěr.

Slavnosti na Konopišti
V sobotu byste měli ochutnat Františkovy ovocné knedlíky a vyzkoušet vaření piva na Letní slavnosti zámku Konopiště, v posledním domově následníka rakousko-uherského trůnu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este.

Bitva o Červené Poříčí
Na zámku Červené Poříčí budete v sobotu svědky mušketýrské Bitvy o zámek. Akce je spojena také s hudebními a tanečními vystoupení i komentovanými prohlídkami zámku.

Technologické prohlídky na Bečově
Hrady a zámky však nejsou jen slavnosti, kostýmy, jídlo a pití. O dějinách a našich předcích vypovídají i zdi, střechy, klenby a dveře staveb – jen je třeba umět naslouchat. A i to se dá naučit! Státní hrad a zámek Bečov, který může ukázat snad všechny historické stavební slohy, pořádá právě tuto sobotu a neděli pro všechny se zájmem o hlubší poznání technologické prohlídky zaměřené na zpracování a používání dřeva ve středověku.

Desperados High Jump u Příbrami
Nenechte si o víkendu ujít akci Desperados High Jump v Hříměždicích u Příbrami. Sejdou se tam nejlepší cliff diveři. Chybět mezi nimi nebude ani Michal Navrátil – jediný český profesionální skokan, který patří ke světové špičce. A který skočí ze třicetimetrového jeřábu.

Na dechberoucí mistrovství České republiky ve skocích do vody v Hříměždicích naváže večírek. Vystoupí britská kapela Stereo MC´s, Pipes and Pints, Indy a Wich a mnoho dalších.

Historické automobily a motocykly
Navštivte unikátní Muzeum motorismu ve Znojmě. Najdete ho pod Znojemskou přehradou a jeho majitel Jan Drozd se svou ženou Danou dávali rozsáhlou sbírku historických automobilů, motocyklů i dalších vystavených exponátů dohromady dlouhých dvacet let.

Čtěte také

Valašské muzeum v přírodě
Udělejte si výlet do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, konkrétně do Mlýnské doliny, která doplňuje Valašskou dědinu a Dřevěné městečko. Mlýnská dolina, to je říše vodních náhonů, mlýnských kol a prastarých mechanismů.

Vodní elektrárna Vranov nad Dyjí
Návštěvnické centrum Vodní elektrárny Vranov nad Dyjí na Znojemsku vás seznámí s výrobou elektrické energie i se samotnou historií přehrady, která je přezdívána Perlou Moravy. Uvidíte technické principy výroby elektrické energie i historii Vranovské přehrady za 80 let provozu tohoto vodního díla na Znojemsku.

Letem karetním světem
Nové mariášové karty s husitskou tematikou jsou jedním z řady exponátů výstavy Letem karetním světem, která se pro návštěvníky otevřela v Husitském muzeu v Táboře. Výstava karet se nesoustřeďuje pouze na českou tvorbu, ale poskytuje i srovnání s produkcí ve světě. Zároveň se snaží ukázat průřez téměř všemi karetními obory. Mariášové karty s husitskou tematikou vytvořil speciálně pro tuto výstavu písecký výtvarník Josef Zemek.

Psychotrancendentály / Barevný svět Pavly Celerové
Do 31. srpna je k vidění výstava Psychotrancendentály / Barevný svět Pavly Celerové. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost nechat roztančit svoji duši a unášet se na vlnách barevného světa mladé chotěšovské výtvarnice. Obrazy jsou k vidění na prohlídkové trase zámku až do konce srpna.

Výstava kostýmů z pohádky S čerty nejsou žerty
Státní hrad a zámek Horšovský Týn láká až do konce prázdnin na výstavu kostýmů a filmových rekvizit z pohádky S čerty nejsou žerty. Najdete je v zámecké konírně. Děti uvidí, jak vypadá peklo, ale budou si moci poskládat puzzle s motivy pohádky nebo vymalovat omalovánky.

Výstava v Kladrubech
Klášter Kladruby zve na výstavu Kláštery Zwiefalten a Kladruby. Hledání stop po společném křesťansko-benediktinském dědictví ve znovusjednocené Evropě uvidíte v bývalé Latinské škole kláštera do 30. září.

prelatura

Výstava v Bystřici pod Hostýnem
Na zámek v Bystřici pod Hostýnem se vrátili jeho poslední majitelé z řad šlechty, rod Loudonů. Výstava přibližuje život známých členů rodu prostřednictvím dochovaných předmětů, knih, obrazů a dalších exponátů z rodinných sbírek i fondů českých institucí.

Historické postavy od maršála Laudona po posledního majitele zámku Ernsta Gideona na výstavě symbolicky ožijí prostřednictvím věcí, kterými se obklopovali a které dokumentují jejich osobité zájmy a záliby.

Unikátní most v Nelahozevsi
Pokud vás zajímají vodní stavby, vyrazte na sever od Prahy. Unikátní, takzvaný jezový most, můžete vidět v Nelahozevsi na Mělnicku. Naši předci tuto secesní stavbu postavili v letech 1900 až 1904 podle projektu Jana Záhorského. Dílo inspirovalo i zahraniční stavbaře. Třeba americké inženýry, kteří se specializovali na stavbu jezů na velkých amerických řekách.

Jez je natolik zaujal, že od profesora Záhorského koupili licenci. Secesní budovu elektrárny navíc zařizoval František Křižík a je vybavena pěti Francisovými turbínami. Původně po mostě vedla silnice, teď slouží pěším a vede po ní cyklistická trasa.

Techmania Science Center v Plzni
Udělejte si výlet do Plzně a navštivte Techmania Science Center. Vidět tam můžete například velkou výstavu Člověk a zvíře, kde si na ploše 800 m2 můžete otestovat dynamiku svého oka s orlím zrakem, vyzkoušet frekvenci sluchu v porovnání s delfíny a tak dále.

Čtěte také

Kombinační schopnosti, postřeh, zručnost i paměť rozvíjí menší expozice MáToHáček, tedy kolekce tří desítek hlavolamů, kreativních stavebnic a vědeckých hraček. Kromě interaktivních výstav nabízí Techmania špičkově vybavené laboratoře pro školy i veřejnost, klubovny, dílny, show, workshopy a projekce.

Výstava Dívám se a vidím
Rozměrné keramické figurální plastiky, práce z bronzu a kresby, vytvořené například na papírových táccích, vystavuje v Plzni výtvarnice Eva Roučka. Návštěvníkům Národopisného muzea představí plzeňská rodačka, která žije od roku 1971 v Provence ve Francii a svá díla prezentuje po celém světě, i kolekci takzvaných macatek neboli plastik statných žen. Výstava s názvem Dívám se a vidím potrvá do 7. září.

Umění pozdního středověku na Pernštejně
Hrad Pernštejn na Brněnsku hostí výstavu, která má představit to nejlepší umění z českých hradů a zámků z období pozdního středověku. V ucelené podobě a na jednom místě zatím tato díla vystavena nikdy nebyla. Výstava potrvá do 7. září.

Hrad Pernštejn

Několik desítek exponátů z Německa, Francie, Španělska a Itálie dokládá podle odborníků podobu umění v evropských kulturních centrech a zároveň představuje ušlechtilé sběratelské zájmy středoevropských aristokratů 19. století.

Na Pernštejně je vystavený například reliéf Madona s dítětem a malým svatým Janem Křtitelem od Benedetta da Maiana jako jedno z prvních děl florentské renesance. Poprvé je k vidění také oltářní obraz z hradu Bouzov. Návštěvníci si jej mohou prohlédnout z obou stran.

Výstava Drobná sakrální architektura jižních Čech
Inspiraci pro letní toulky jihočeskou krajinou přináší výstava Drobná sakrální architektura jižních Čech, která začala v galerii Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Návštěvníky upozorňuje na nejzajímavější boží muka, kapličky a kříže. Potrvá do září a vstupné se na ni neplatí.

V jižních Čechách se nachází více než tři tisíce staveb drobné sakrální architektury. Vyjadřují úctu k Bohu, připomínají tragické lidské osudy, nebo jen vytvářejí místo k zamyšlení a k odpočinku na daleké cestě.

Výstava Zdeněk Burian – stopami pravěku
Originální díla nestora české vědecké ilustrace Zdeňka Buriana i vybrané paleontologické exponáty a modely koster vyhynulých pravěkých tvorů si mohou ode dneška prohlédnout návštěvníci výstavy v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. Začala tam hlavní výstava sezony s názvem Zdeněk Burian – stopami pravěku. Potrvá do 28. září.

Čtěte také

Historie veřejné dopravy na Ostravsku
V Ostravském muzeu začala výstava ke 120. výročí provozu městské hromadné dopravy v Ostravě. Fotografické panely a předměty dokumentující historii veřejné dopravy na Ostravsku budou zpřístupněny až do 31. srpna.

Výstava sochaře Jiřího Beránka
Sochař Jiří Beránek vystavuje svá díla ve zlínském zámku. Některé z vystavených děl mohou lidé na výstavě vidět vůbec poprvé. Beránek patří k nejvýznamnějším českým umělcům druhé poloviny 20. století.

Historie zapomenutého hřbitova
Historii zapomenutého hřbitova nedaleko centra Ostravy odkrývá výstava v budově Ostravského muzea. Mezi lety 1585 až 1852 na něm byly pohřbeny tisíce lidí. Dnes je na jeho místě ulice a stojí tam domy. Při archeologickém průzkumu v roce 2007 tam odborníci našli 40 hrobů. Jedny ostatky se jim pravděpodobně podařilo identifikovat. Šlo o dvacetiletou Marianu Machovou, která zemřela na následky krvácení do mozku den před Štědrým dnem roku 1834.

Výstava obrázků postaviček z pohádek
Do 5. října si zájemci mohou prohlédnout v pražském Muzeu Kampa nejen kresby známých pohádkových postav Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka, Štaflíka a Špagetky nebo Malé čarodějnice, ale také díla výtvarníka Zdeňka Smetany s dětskými motivy vyhotovená technikou suché jehly.

Čtěte také

Součástí expozice je projekce krátkých filmů a pohádek. Na stěnách nad zarámovanými obrázky se nacházejí citáty z různých večerníčkových příběhů. V patře muzea se nacházejí i Smetanova díla určená dospělým milovníkům umění.

Fotografická výstava Koincidence
Tvorbu Andrease Müllera-Pohleho, jedné z klíčových osobností fotografie i její teorie přelomu 20. a 21. století, představuje výstava v pražském Domě fotografie. Výběrová retrospektiva obsahuje 17 cyklů berlínského umělce a editora vlivného časopisu European Photography a jmenuje se Koincidence. Potrvá do 28. září.

Výstava Tady žijeme…
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje zve na výstavu olejových obrazů fotografky a zvukařky Českého rozhlasu Zdeňky Mlýnkové. Výstava se jmenuje Tady žijeme... a autorka zde poukazuje na tvůrčí práci a život kolem nás. Výstava potrvá do 29. srpna.

Výstava Onen svět
Národní muzeum v Praze zahájilo v Národopisném muzeu – Musaionu další výstavu z výstavního cyklu Smrt. Nová expozice s názvem Onen svět je zaměřena na fenomén smrti a jeho místo v lidové kultuře a tradici v 19. a na počátku 20. století. Výstava seznamuje nejen se způsobem, jakým se naši předkové na venkově vyrovnávali se smrtí člena rodiny nebo komunity, ale také s bohatými tradicemi a zvyky, které byly před, během i po loučení se s nebožtíkem udržovány. Vystaveny jsou masky z masopustních průvodů jako podoby personifikované smrti i četné ukázky pověrečných prostředků z oblasti lidové magie, kterými se lidé bránili proti nemoci a skonu.

Masopustní maska nevěsta smrt z počátku 20. století

Tip na výlet do Vídně
Poprvé po 400 letech může veřejnost vidět v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni dva obrazy slavného malíře rudolfínské doby Guiseppe Arcimbolda. Obrazy původně visely na Pražském hradě. Arcimboldo, který strávil čtvrtstoletí jako dvorní malíř ve službách císaře Rudolfa II. na Pražském hradě, je znám především svými obrazy hlav složených z nejrůznějších předmětů – nejčastěji ovoce, zeleniny, květin a zvířat. Dva obrazy, které teď muzeum vystavuje, zobrazují římskou bohyni Floru jako krásnou dívku a jako kurtizánu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu