Pusha T posílá předkrm – temný, chladný a nekompromisní

28. prosinec 2015

O svém druhém sólovém albu King Push mluví rapper Pusha T už od léta 2014 a první singl Lunch Money s Kanyem Westem vyšel vloni v listopadu. Jenže mezitím se Terrence Thornton aka Pusha T stal novým prezidentem labelu GOOD Music a rozhodl se desku ještě pozdržet. Místo ní teď vydává na sklonku roku desetiskladbovou, půlhodinovou kolekci King Push – Darkest Before Dawn: The Prelude, která – soudě podle názvu – má sloužit jako jakýsi předkrm jeho očekávaného opusu. Rozhodně to ale neznamená, že bychom byli nějak ochuzeni o vybrané chutě.

Pusha T je v současné špičce jedním z posledních rapperů, kteří přísahají na historky z drogového podsvětí a rádi z nich odvozují svoji autenticitu. „Cítím se jako poslední rapový superhrdina,“ prohlásil nedávno v rozhovoru. Zapomeňte ale na gangstarapová klišé, z jeho tracků čiší temnota, chlad i osamělost pouličních drogových pěšáků. Darkest Before Dawn je snad ještě temnější album než dva roky starý debut My Name Is My Name, všeprostupující pochmurnost kolekce ohlásil už třeba funerální singl Crutches, Crosses, Caskets.

Instrumentální podklady drží jednotnou linii minimalistického, kovového soundu, ať už za nimi stojí Puff Daddy, Kanye West, Hudson Mohawke, nebo třeba Timbaland. Pusha dokáže dostat ze svých producentů to nejlepší – tak famózní beat jako v Untouchable už neudělal Timbaland celé roky, zatímco na M.P.A. se Kanye vrací k ležérní zdrogované psychedelii svého majstrštyku My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Činil se i veterán Q-Tip ve F.I.F.A. Tracky Retribution nebo Keep Dealing pak mají rovnou feeling dystopické sci-fi.

O ničem jiném než o drogách a bohatství s nimi spojeném Pusha T asi nikdy rapovat nebude, tohle ale dělá skvěle, takže proč to měnit. Jeho rapový diktát na Darkest Before Dawn občas trochu zavání profesorskou rutinou, ale těžko od Pushy čekat začátečnický zápal – v příštím roce to bude dvacet let, co se svým bratrem Malicem podepsali pod hlavičkou projektu Clipse svoji první nahrávací smlouvu. A také deset let od jejich legendární desky Hell Hath No Fury. Dokud ale bude rozhazovat verše jako „This the ministry of street energy / The church of criminology, teaching my chemistries“, nemůžu mu mít nic za zlé.

03537304.jpeg

Brát Pushovu novinku Darkest Before Dawn jako regulérní samostatné album poněkud kratší stopáže, mixtape, EP, kolekci odpadků anebo snad první část monumentálního dvojalba? Je to vlastně jedno, vždycky vám z toho vyjde skvělá nahrávka, která se ještě na poslední chvíli stihla zařadit mezi nejsilnější rapové desky roku 2015. Jen se připravte, že po třiceti minutách noirové temnoty budete na nějaké rozhřešení čekat marně. Před rozbřeskem je nejtemněji. Slunce třeba vyjde až na hlavním chodu alba King Push.

Hodnocení: 85 %
Pusha T – King Push – Darkest Before Dawn: The Prelude (GOOD Music / Def Jam, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka