Pyrotechnici na Opavsku mají napilno. Pole a lesy jsou plné válečné munice

Už téměř 300 výjezdů mají za sebou od začátku roku policejní pyrotechnici z Frýdku-Místku. Zaměřují se na zneškodňování nevybuchlé válečné munice na Moravě a právě teď na přelomu léta a podzimu jim začíná hodně rušná sezona. Zemědělci pracují na polích, do lesa chodí houbaři a to znamená, že zpráva o nálezu starého granátu přijde i několikrát denně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní sklad nalezené nevybuchlé munice ve Frýdku-Místku

Policejní sklad nalezené nevybuchlé munice ve Frýdku-Místku | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Šest z deseti nahlášených nálezů granátů nebo min je právě z Opavska.

„Začalo to neskutečně pípat, viděl jsem tam nějakou trubku a myslel jsem si, že je z vodovodu,“ popisuje zážitek mladík z Oldřišova.

Válečný poklad našel přímo doma na zahradě. „Našli jsme bazuku a (pancéřovou, pozn. red.) pěst a zavolali policii,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejním pyrotechnikům začíná rušná sezóna. Právě podzim je tradičním obdobím nálezů nevybuchlé válečné munice. Je to typické třeba pro Opavsko

Vše, co není možné zneškodnit přímo na místě, se vozí do skladů policejních pyrotechniků.

„Protipancéřové dělostřelecké granáty, ruční protitankové zbraně, dvě letecké pumy – jedna teď byla v Olomouci. Jsou ruské a váží sto kilo,“ říká Marek Němec z Pyrotechnické služby Policie ČR.

V ruce má přitom i neuvěřitelně zachovalý kousek starý téměř sto let. „Šrapnelový dělostřelecký granát z roku 1911. Tělo, kde předtím byly šrapnelové kuličky, je prázdné,“ ukazuje.

Policejní pyrotechnici odhadují, že nadcházející podzim rozhodně nebude klidný. Například dělostřelecké granáty se postupně vynořují ze země - stačí jedno poorané pole na místě válečné ostravsko-opavské operace.

Martin Knitl, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme