Pytláci, rybářské sítě a odpadky ohrožují mořské želvy. Na Srí Lance proto vznikají zvláštní líhně

16. březen 2015

Jak zachránit ohrožené mořské želvy? Dobrovolníci na Srí Lance vymysleli způsob, který by zřejmě mohl fungovat. Za určitých podmínek s ním souhlasí i vědci.

Mořské želvy kladou vejce do písku na plážích, kde si pro ně vyhrabou jamku, ve které se želvy vylíhnou. Srílanští ochranáři na to jdou o dost přívětivěji: vajíčka přemisťují do zvláštních líhní. Tam se k nim pytláci nedostanou.

Zato se k nim dostanou návštěvníci. Želví líhně jsou zajímavou turistickou atrakcí. Na provoz si vydělají ze vstupného a z dobrovolných brigád.

Místní lidé se tam zase naučí, že by neměli kupovat želví vajíčka na černém trhu. Vajíčka jsou prý velmi chutná.

Vlastní líheň je kus oplocené písčité pláže. Vylíhnuté želvy se pak zájemcům „předvádějí“ v betonových nádržích, které vypadají jako obyčejné požární nádrže nebo koupaliště.

Pusťte 9 z 10 vylíhnutých želv, vyzývají odborníci

Dobrovolníci nechávají v líhních část snůšky a nepouštějí ji do moře. Třeba slabé nebo postižené želvy, které by v divokém moři nepřežily.


V mořích žije celkem 7 druhů želv, které se výrazně liší od suchozemských a sladkovodních. Mořské želvy nazýváme karety a kožatky. Ze 7 druhů jich 5 pravidelně klade vejce na Srí Lance. Kožatky, které nemají typicky tvrdý krunýř, jsou věrné svému rodišti a kladou vejce tam, kde se samy narodily. Kdyby někde vyhynuly, těžko se tam dostanou odjinud. Želvy se líhnou jen jednou za několik let, ale různé druhy nebo různé oblasti mohou mít čas páření v různou dobu.

„Čerstvě vylíhnuté želvy mají ve svém těle energii na to, aby za dva dny doplavaly do mořských hlubin a unikly dravcům. Když budou moc dlouho plavat v nádržích, vysílí se. Když je za tři čtyři dni pustí do moře, budou bloudit po pláži a dravci je sežerou,“ oponuje přírodovědec Lalith Ekanayake.

Jaká pravidla by tedy líhně měly dodržovat? Alespoň 9 z 10 želv by ochranáři měli pustit hned.

A zdá se, že to dodržují, popisuje pro BBC majitel jedné z líhní Dudley Perera:

„V loňském roce jsme vypustili asi 27 tisíc želvátek. 95 % z nich pustíme už tentýž den, co se vylíhnou. Zbývajících 5 % si pár dní necháme.“

Mořské želvy ještě nemají vyhráno

Pomoc srílanských dobrovolníků je pouze částečná. Pořád platí, že mnoho želv uhyne potom, co se zapletou do rybářských sítí. Jiné zase končí v proudech odpadků uprostřed oceánu.

Ani rozmnožování ještě není úplně zvládnuté. Ví se, že v lehčím a teplejším písku se rodí více samiček.

Určitý přínos tu ale je: čím více želv se vylíhne, tím větší šanci má celý druh na přežití.

autoři: mvo , mas
Spustit audio