Rackové mořských útesů se objevili v Tovačově

7. listopad 2012

Na Hradeckém rybníku v Tovačově se v těchto dnech objevili dva rackové tříprstí. Jde o středně velké mořské ptáky, kteří žijí na strmých skalních útesech kolem mořského pobřeží a na skalnatých ostrovech Severního moře.

Racek tříprstý je stejně velký jako náš racek chechtavý. Je převážně bílý s šedým hřbetem a křídly, která mají výrazné tmavé konce. Má tmavé nohy a žlutý zobák. Přes zimu se u něho objevuje výrazný tmavošedý pruh za okem. Mladí ptáci mají tmavý konec ocasu, tmavý zobák, výrazné černé opeření na křídlech a na krku, dva tmavé pruhy na hlavě. Mladí ptáci jsou velmi podobní mladým rackům malým.

Racek tříprstý

Pouze velmi výjimečně se tito mořští ptáci objevují ve střední Evropě. V České republice se objevují nepravidelně a poměrně vzácně. Ornitologové evidují asi 120 výskytů tohoto druhu za posledních 150 let. V posledních 20 letech se vyskytl v Tovačově asi 10krát. Každé jejich pozorování ve vnitrozemí považují ornitologové za velmi významné a jedinečné.

Letošní výskyt dvou mladých racků tříprstých na střední Moravě je pravděpodobně spojen s rozsáhlou invazí tohoto druhu do střední Evropy. Jednatel Faunistické komise ČSO Jiří Šírek to komentoval slovy: "Čekal jsem, že se letos u nás objeví, protože na polském pobřeží byl zjištěn rekordní výskyt 106 kusů racků tříprstých, jednotliví ptáci byli navíc pozorováni i v Rakousku a kolem 10 kusů je v Maďarsku."

Rackové tříprstí l oví především malé druhy ryb, korýše, hmyz nebo červy, často doprovázejí velké rybářské lodě a za nimi na hladině sbírají zbytky ulovených ryb. Někdy okrádají menší druhy vodních ptáků o ulovenou kořist. V Tovačově loví drobné rybky, které zůstaly v tůních po výlovu rybníků.

Ornitologové z Moravského ornitologického spolku předpokládají, že se zde zdrží pouze několik dní a pak opět odletí zpět k mořskému pobřeží. Pokud je chcete vidět, tak můžete zkusit štěstí v Tovačově na Hradeckém rybníku nebo se podívejte na Videokanál MOS: http://www.mos-cso.cz/cz/.

Racek tříprstý

V sobotu 10. listopadu pořádá Moravský ornitologický spolek ornitologickou exkurzi pro veřejnost na Hradecký rybník v Tovačově, a tak ornitologové doufají, že zde uvidí i racky tříprsté.

autor: Moravský ornitologický spolek
Spustit audio