Rada ÚSTRu schválila organizační změny, o práci má přijít přes 20 zaměstnanců

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů schválila plán na změnu organizačního řádu. Pokud začne platit, přijde příští rok o práci asi 22 zaměstnanců. Rada má změnu definitivně potvrdit 16. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Tomáš Adamec

Vedení ústavu chce zmenšit odbor informatiky a digitalizace. Nové pracoviště, které by digitalizovalo dokumenty z doby nesvobody, by mělo vzniknout v Archivu bezpečnostních složek.

Odbory ale se změnou nesouhlasí. Změny považují za čistku a politický boj o klíče od archivu. Podle šéfky rady Ústavu pro studium totalitních režimů Emílie Benešové je cílem změn pravý opak.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v Ústavu pro studium totalitních režimů mluvili šéf Odborové organizace vědeckých pracovníků Petr Blažek a člen rady Michal Uhl.

„V současné době ústav prezentuje zhruba 35 milionů digitálních reprodukcí archiválií, které nikdy nikdo nezkontroloval. Dvě kontroly prokázaly, že jsou v nich značné chyby. Digitalizace stála obrovský balík peněz. Je to chyba systému, který tady byl špatně nastaven. A to je to, co chceme zlepšit,“ vysvětlila Benešová.

Souhlasí s ní také člen Rady ÚSTRu Michal Uhl. Digitalizace v současné době nefunguje dobře, upozorňuje Uhl.

„Na platech bylo vydáno více než 40 milionů korun a digitalizace, kterou dosud amatérským způsobem ÚSTR dělal, je problematická. Mám zprávu ministerstva vnitra, která konstatuje pochybení v digitalizaci. Rádi bychom, aby to dělal archiv a kvalifikovaní pracovníci,“ přiblížil Uhl.

Změny nepodpořili všichni radní

Ředitel ústavu Zdeněk Hazdra jako výhody nového organizačního řádu uvedl například vybudování nového digitalizačního pracoviště nebo personální posílení archivu.

Slíbil také, že při propouštění přihlédne k těžké sociální situaci zaměstnanců. Propuštěným chce nabídnout pět platů a některým z nich i místo v Archivu bezpečnostních složek.

Právě to také odboráři kritizují. Podle nich dá ústav sice lidem výpověď, ale obdobná pracovní místa zase vytvoří. Nové vedení se tak prý snaží zbavit nepohodlných lidí, kteří kritizují současné vedení.

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je organizační složka České republiky určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu. Instituce byla ustavena k 1. srpnu 2007 zákonem č. 181/2007 Sb. Rada Ústavu pro studium totalitních režimů je jeho výkonným orgánem. Skládá se ze 7 členů volených a odvolávaných Senátem na funkční období 5 let.

„Náklady budou zbytečně několik milionů korun. Na stejnou činnost budou nabíráni lidé do archivu. Jde o obcházení zákona, který jasně rozlišuje úkoly pro tyto dvě instituce,“ vysvětlil šéf Odborové organizace vědeckých pracovníků ÚSTRu Petr Blažek.

Nový organizační řád nezískal podporu všech členů rady. Proti změnám se už dříve vyslovila členka rady a předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR Naděžda Kavalírová. Nesouhlasí s nimi ani další radní a vojenský historik Eduard Stehlík.

„Ne úplně rozumím tomu, že se pan ředitel chce zbavovat některých schopností a tabulkových míst. Na jeho místě bych postupoval jinak,“ konstatoval Stehlík.

Za rok a půl od odvolání bývalého šéfa Daniela Hermana z ústavu odešlo už 30 lidí. ÚSTR má celkem asi 120 zaměstnanců. O práci by tak nyní měla přijít zhruba pětina z nich.

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Vladimír Kroc, Věra Pfeifferová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme