Radegast v novém

24. červen 2015

V sobotu 27. června v pražské zoo odhalí zrekonstruovanou sochu Radegasta, která se tím vrací na své místo u výběhu vlků. Mohutná socha slovanského boha od sochaře Albína Poláška je známou dominantou vrchu Radhošť v Beskydech.

„Pro mnohé je překvapením, když objeví stejnou sochu při návštěvě pražské zoo. A ještě více je udiví, že Radegast v zoo není kopií, nýbrž originálem. Sochař totiž vytvořil naráz dva kusy,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Slavnostní odhalení sochy Radegasta proběhne ve 13.40 u výběhu vlků za účasti starosty obce Trojanovice Jiřího Novotného, ředitele Městského kulturního střediska ve Frenštátu pana Mariána Žárského a restaurátorů profesora Petra Siegla a studenta Petra Laciny. U příležitosti odhalení zrestaurované sochy bude přestavena socha samotná, její historie v pražské zoo a současně bude uveden do provozu panel obsahující informace o soše a Radegastových Beskydech.

„Jakmile jsem se dozvěděl, že se socha Radegasta v Zoo Praha renovuje, ihned jsem zavolal starostovi Trojanovic, aby poslal vedení zoo dopis, ve kterém popíše záměr spojit Prahu s Beskydami prostřednictvím dvou bratrů Radegastů. Velmi nás potěšila odpověď přímo od pana ředitele. Nyní se chystáme do Prahy, ale už teď se těšíme na to, až nám ředitel Zoo Praha i se svými kolegy návštěvu oplatí. Společně s nimi chceme na hřebeni památné hory Radhošť na Pustevnách odhalit informační tabuli zvoucí návštěvníky Beskyd do jedné z nejkrásnějších zoologických zahrad. Teprve tohle bude završením celého projektu“ popsal Marian Žárský.

Instalace sochy Radegasta v pražské zoo u výběhu vlků

Program akce začíná vystoupením cimbálové kapely Cimbál Praha ve 12.45 u výběhu vlků. Na návštěvníky pražské zoo čeká také krojovaná delegace Valachů, která přijede přímo z centra Radegastových Beskyd.

autor: Zoo Praha
Spustit audio