Radek Štěpánek: Vzpoura jelena Standy

4. duben 2018

Nejdřív to byl jelen Standa, který na šumavské Kvildě napadl turistu. A o pár týdnů později vlci. Ti se zase napadají navzájem v nedalekém výběhu na Srní. Projekty zooprogramu, který měl na Šumavě umožnit návštěvníkům bližší kontakt s přírodou, teď na sebe strhávají zvláštní pozornost.

Zejména kvůli jelenovi se spustila doslova lavina názorů, nenávistných komentářů, zaručených pravd a dokonce i výhrůžek smrtí chovatelům. Na smrt čekal i jelen Standa. Díky zastání od samotného ministra ho však nečeká odstřel, ale naopak fešácký pobyt v lánské oboře.

Zajímavé na celém případu je to, že vše se týkalo obyčejného jelena, kterých se na Šumavě rok co rok odloví ve volné přírodě přes tisíc. Tedy mnohem víc, než kolik tam za přísné ochrany přežívá dohromady tetřevů, tetřívků, rysů, vlků, orlů, losů nebo sokolů. Jejich osud nikoho netrápí.

Zatímco na záchranu maskota Standy se vzedme tsunami zachránců, orli otrávení karbofuranem, losi srážení auty na pravém břehu Lipna nebo upytlačení rysi vzbudí lítost snad jen u pár odborníků. Jejich hodnota, jakožto zvířat divokých, je nicméně s chudákem Standou, kterého navíc vytvořili samotní turisté, nesrovnatelná. Jenže to nikdo neví.

Mám dojem, že právě případy posledních týdnů daly zooprogramu na Šumavě nový a pozitivní rozměr. Měl by vysvětlovat, přibližovat, uvádět věci do souvislostí. Je proto dobře, když se ukáže, že zvíře může člověka i napadnout a že život je vždycky nadosah smrti. Jakmile to vyjde najevo, kdekoho to zaskočí. Jenže právě to je příroda.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.